Dělníci zahájili výstavbu další části Vltavské cyklostezky

České Budějovice - Dělníci dnes zahájili práce na další části Vltavské cyklostezky, která by měla propojit jižní Čechy s Prahou a dál se severem republiky. Nejnovější úsek začíná v Týně nad Vltavou a končit má v obci Purkarec. I v tomto úseku povedou některé části páteřní stezky korytem řeky, na určitá místa tak musí buldozery a bagry navézt tuny zeminy.

Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka (ODS) bude mít vznikající cyklostezka smíšené parametry, využívat ji tak budou i pěší nebo bruslaři. Radnice má zatím jistých jen 7,5 milionu korun, které vystačí do obce Břehy. Tuto část by chtělo vedení města otevřít letos v září. Už do konce května by pak úředníci měli rozhodnout o dotacích pro další část Vltavské cyklostezky. 

Ta sice vzniká nenápadně a po malých úsecích, jde ale o velmi ambiciózní projekt. Až totiž bude hotová, půjde zřejmě o nejdelší cyklostezku v Česku, propojit by měla jižní Čechy s Prahou a navazovat bude i na stezky na sever republiky. Podle Pavly Konopové z Jihočeské centrály cestovního ruchu je cykloturistika v jižních Čechách naprostým fenoménem a výstavba další části cyklostezky kraji jedině pomůže.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)