Veřejnou soutěž v Táboře opět nevyhrála nejlevnější nabídka

Tábor - Táborská radnice už zná výsledky opakované veřejné soutěže na obnovu nádrže Jordán. Změna se nekoná. Výběrová komise doporučila radě města stejné sdružení firem jako minule a i tentokrát vyřadila nejnižší nabídku. Právě kvůli tomu jí antimonopolní úřad v listopadu nařídil, aby uchazeče posuzovala znovu. Pokud nebude výběrové řízení definitivně uzavřené do 31. srpna, přijde město o výjimečně velkou evropskou dotaci.

Minulé výběrové řízení na výstavbu spodní výpusti a odbahnění Jordánu bylo téměř před rokem. Změnilo se vedení radnice a některé nové členy měla i výběrová komise. Přesto nabídka s cenou nižší o téměř 100 milionů korun znovu neuspěla. Z devíti hlasujících byli proti jejímu vyřazení ze soutěže jen dva. „Ty podmínky byly úplně rozdílné, protože tentokrát ta firma, která nabídla nejnižší cenu, byla pozvaná,“ míní člen výběrové komise Jiří Rangl.

Cena byla prý příliš nízká

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Je nějaká obecná ekonomická situace a stavební firmy jdou hodně pod ceny,“ podotkl starosta obce a předseda výběrové komise Jiří Fišer. Podle dalších členů výběrové komise zde také existovalo riziko příliš nízké ceny. „Přirozený selský rozum mi říká, že za ty peníze se to udělat zkrátka nedá,“ poznamenal člen výběrové komise Ladislav Šedivý.

Rozhodnutí komise nepotěšilo dlouhodobé kritiky projektu, například sdružení Jinak. „Členové komise by si měli uvědomit, že v podstatě dochází k porušení zákona, který stanoví šetření s veřejnými prostředky,“ upozorňuje členka sdružení Jinak, zastupitelka Michaela Petrová. O tom, kdo stamilionovou zakázku dostane, bude rada města rozhodovat ve středu.

Místostarosta Emil Nývlt předpokládá, že uspěje uchazeč, kterého výběrová komise stejně jako před rokem doporučila na prvním místě. Ani pak ale není zahájení obnovy nádrže jisté. Stačí jedna stížnost k antimonopolnímu úřadu a projekt se znovu oddálí. Pokud nebude výběrové řízení definitivně uzavřené do 31. srpna, přijde město o dotaci 400 milionů korun.

Nádrž Jordán v Táboře
Zdroj: ČT24