V Berouně skončil starosta, rozpadla se tamní koalice

Praha - Starosta Berouna Tomáš Havel skončil ve funkci. Odvolali ho zastupitelé poté, co se o víkendu rozpadla vládnoucí koalice ODS, TOP 09 a sdružení Nezávislí Berouňáci. Do čela města se teď postavila dosavadní místostarostka Šárka Endrlová, která bývalého šéfa kritizovala za manažerskou neschopnost. Ten však veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že komunikace z jeho strany byla otevřená.

Nerozhodnost, neschopnost spolupracovat a špatná komunikace jsou podle bývalých koaličních partnerů těmi hlavními důvody, proč starosta za ODS Tomáš Havel musí vyklidit svoji kancelář. Jeho odvolání je vyústěním rozpadu povolební koalice s berounskou TOP 09 a Nezávislými Berouňáky. „Dosavadní starosta pan Havel podle mého názoru není dostatečná vůdčí osobnost, není manažer, není rozhodný,“ vypočítává některé důvody odvolání starosty Havla nová starostka Berouna Šárka Endrlová. „Myslím si, že otevřenost mezi ODS a zbytkem zastupitelstva nebyla úplná,“ dodává nový místostarosta Berouna Patrik Brodan. „Já tato tvrzení zásadně popírám. Naopak, dělal jsem všechno pro to, aby komunikace byla otevřená, abych se všemi mohl mluvit,“ hájí se bývalý starosta Berouna Tomáš Havel.    

Koaliční partneři se například nemohou shodnout na tom, jak by se město mělo postavit k zájmu soukromého investora, který chce v areálu společnosti Tiba vystavět nové nákupní centrum. Bývalý starosta po zastupitelích žádal, aby schválili usnesení, že se stavbou dalšího supermarketu město nesouhlasí. „Obávám se toho, že současné pojetí projektu může mít negativní dopad na město, protože je potřeba ho nazírat i z hlediska dopravního, ekologického,“ upozorňuje Tomáš Havel. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Zastupitelé ale hlasovat odmítli s tím, že jim k rozhodnutí chybí podklady. Investor by podle nich nakonec mohl být pro město přínosem. „Ten investor měl zájem s námi komunikovat o svém záměru a nabízel i leccos pro město. Toho bychom měli využít,“ říká Patrik Brodan. „Neumím si představit město, které existuje bez podnikatelů, bez investorů, bez výhodných dohod,“ uzavírá Šárka Endrlová. 

Zároveň se starostou se kompletně vyměnilo také celé vedení města.To teď bude čtyřbarevné, protože jedním z místostarostů se stal i člen ČSSD. Najít programovou shodu bude vyžadovat čas - svou vizi fungování města proto noví radní představí až na podzim.