Penam si už rohlíky nechce vozit sám, odborářům se to nelíbí

Ostrava – Odboráři v ostravské pobočce pekárenské firmy Penam vyhlásili stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že s nimi společnost nejedná o plánech na převedení dopravy na externí firmu a nechce uzavřít kolektivní smlouvu. Podle vedení firmy zaměstnanci o práci nepřijdou ani v případě, že firma vlastní dopravu zruší.

Vedení Penamu chce vypsat výběrové řízení na externího dopravce a podle ceny se pak rozhodnout, jestli svěří dopravu jemu, anebo vlastním řidičům. „V případě, že bychom se dohodli s externím dopravcem, součástí té dohody bude přechod našich zaměstnanců,“ vysvětluje generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík.

Nedávno založená odborová organizace ROSa, která sdružuje většinu z 50 řidičů Penamu si ale stěžuje, že s nimi vedení pekárny o chystaných změnách nejedná. „Ředitel si prostě zve lidi do své kanceláře a každému něco vykládá - že zruší deset linek, pak že zruší dvě linky, pak tři linky. Nikdo neví, na čem je, a prostě je to jenom takové obecné, nic není konkrétního,“ říká místopředseda organizace ROSa Tomáš Surovčák.

Stávka v Penamu (zdroj: ČT24)

Háček je v tom, že ROSa nemá s firmou uzavřenou kolektivní smlouvu. Vedení firmy tvrdí, že s ostatními odbory se už dohodlo. S ROSou smlouvu uzavřít nechce. „Obáváme se toho, že bychom pak nebyli schopni zabezpečit stejné podmínky pro všechny zaměstnance,“ argumentuje ředitel Penamu.

Odboráři teď navrhují jednání přes zprostředkovatele. O budoucnosti dopravy v Penamu by se podle vedení firmy mělo rozhodnout do dvou měsíců. Kdy a zdali vůbec bude uzavřena kolektivní smlouva, zatím ale nikdo nechce odhadovat.