Archeologové dokončili záchranný výzkum v Opavě

Opava – Kromě tradičních střepů a kostí objevili archeologové v rámci záchranného výzkumu v centru Opavy i zbytky dřevohliněných domů ze 13. století. Mezi mimořádné nálezy patří středověká peněženka se stříbrnými mincemi a poutní odznak, který může odborníkům přiblížit migraci středověkého člověka.

Během příštích let vyroste v centru Opavy nové obchodní centrum, odborníci tam proto prozkoumali každý kousek země. Zjistili, že v místě, kde je v současné době park, stály ve 13. století měšťanské domy, které tvořily ulici. „Vcházelo se do nich vstupní šíjí se schodišťovými stupni, jejich stěny byly vydřevené, součásti té výdřevy jsme taky v mnoha z nich nalezly. Konstrukce stěn byly jak vyplétané, tak pobíjené,“ popsala archeoložka NPÚ Ostrava Pavla Skalická.

Archeologové našli i středověkou peněženku. Kulatá krabička z mědi ukrývala čtyři brakteáty – tedy stříbrné vypouklé mince z přelomu 13. a 14. století. Za jeden z nich si mohl středověký člověk koupit např. kopu vajec. Archeology překvapil i další nález. Vedoucí archeologického pracoviště NPÚ Ostrava Michal Zezula upřesnil, že jde o poutní odznak, na kterém je zpodobněna madona s dítětem a andělíčkem, a také olověnou plaketu, kterou si přinesl některý z poutníků zřejmě z Německa.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Zem v centru města ukrývala i keramické sošky koníků, které patřily ve středověku k oblíbeným dětských hračkám. Při vykopávkách pomáhali archeologům i studenti historie. Podle Michal Zezuly si budou moci Opavané prohlédnout nalezené předměty v nejbližších měsících na výstavě v Obecním domě.