Praha 6 se bude proti Key Investments bránit právní cestou

Praha – Městská část Praha 6 se bude proti společnosti Key Investments a proti údajné nečinnosti České národní banky bránit právní cestou. Zastupitelé na dnešním mimořádném zasedání odsouhlasili záměr uzavřít smlouvy s advokáty. Vyčlenili zároveň pět milionů korun na právní, případně i soudní výlohy, jak řekl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. O svolání zastupitelstva požádala opozice.

Firma Key Investments spravovala Praze 6 celkem 190 milionů korun. Nedávno ale změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Radnice už dřív firmu vyzvala, aby jí vrátila všechny peníze. Zastupitelé se dnes shodli na tom, že firma Key Investments porušila smlouvu, a vystavila tak městskou část riziku možné finanční ztráty. Konkrétní právní kroky ale dnes zastupitelstvo neodsouhlasilo.

Podle Šalka vyplynou až z dalšího jednání s právníky. Pro usnesení hlasovala koalice, opoziční zastupitelé se zdrželi. Z nečinnosti viní radnice i Českou národní banku, která měla na činnost Key Investments dohlížet. Zástupci ČNB v minulosti pochybení odmítli. Key Investments se starala o peníze také Praze 10 a 13. Praha 10 v polovině května podala na představitele Key Investments trestní oznámení. Podezírá je ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Městská část dala firmě do správy 219 milionů korun.