Gorilí oslava narozenin: Speciální dort i koncert Nightwork

Praha – Zatím poslední přírůstek v rodině pražských goril – sameček Kiburi –dnes oslavil první narozeniny. Do pavilonu mu přišly popřát stovky lidí a zazpívala mu i populární kapela Nightwork. Chovatelé připravili oslavenci speciální dort z krupice a nízkotučného mléka i ovocné hody. Kiburi se narodil jako třetí potomek matce Kijivu a otci Richardovi. Ve svahilštině jeho jméno znamená „hrdý“ a naznačuje, že je pražská zoo na své gorilí přírůstky opravdu pyšná.

I když už Kiburimu vyrostly podle ošetřovatelů téměř všechny zuby a začíná se účastnit běžného krmení, svou oslavu dnes raději strávil na zádech matky. Dort jako první objevil jeho starší bratr Tatu a sestra Moja, nakonec ho ale pro sebe zabrala teta Kamba. Gorily si mohly ve výběhu pochutnávat i na hroznovém vínu, banánech, avokádu nebo ananasu. 

Kiburi začal v poslední době objevovat okolní svět, podle chovatelů je jeho hlavní zábavou šplhání a běhání. Je prý ale opatrnější než jeho sestra Moja. Začíná se také zajímat o své spolubydlící včetně patnáctileté samice Bikiry, která rodinu doplnila loni na podzim. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Pražská zoo se projekty na záchranu goril snaží podporovat dlouhodobě. Dnes oficiálně začala s programem Pomáháme jim přežít, který je určen na ochranu ohrožených druhů, tedy i goril. Akci mohou návštěvníci podpořit koupí předmětů, které jsou umístěny u vzdělávacího centra, pavilonu goril a u výběhu koní Převalského. 

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi sto tisíc, ochráncům přírody ale chybí přesnější údaje. Gorily jsou ohroženy především kácením pralesů. Pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, za 40 let by gorily neměly kde žít a byly by vyhubeny, obávají se vědci.