Radost v Makově: V květnu se vylíhne pět čápů

Makov – Záchranná stanice v Makově na Písecku se může radovat. Čapí pár Honza a Maruška v sobě našel zalíbení. Ve společném hnízdě je už pět vajec. První čapí mládě by se mělo vyklubat 20. května. Vše je možné sledovat přes internet. Čapí reality show má řadu příznivců, a to nejen z Česka.

Maruška je už druhá partnerka handicapovaného Honzíka. Čápice Anička, která s Honzíkem vychovala přes dvacet mláďat, vlastních i nevlastních, loni na podzim nečekaně umřela. Pracovníci záchranné stanice se ale rozhodli Honzíkovi sehnat novou partnerku. První dvě nevěsty ale Honza vytrvale odmítal. Naděje, že i letos budou v hnízdě mláďata, se zmenšovala.

Až u Marušky „chemie“ zafungovala. „Během dvou dnů byli oba na hnízdě a klapali,“ uvedla Jiřina Račanová z makovské stanice. Marušku si přivezli ze záchranné stanice v Kašperských Horách. V zajetí už snášela, v Kašperských Horách ale partnera neměla. Maruška se spřátelila i s rodinnou přítelkyní -  husou divokou. 15. dubna se v hnízdě objevilo první vejce, do dneška přibyly ještě čtyři. „Jelikož bylo seznámení trochu na rychlo, tak je úspěch, že vůbec zahnízdila,“ raduje se Račanová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)
Čáp a husa
Zdroj: ČT24