Žalobu na Plzeňský Prazdroj soud odročil

Plzeň – Krajský soud v Plzni dnes odročil žalobu na Plzeňský Prazdroj za údajné klamání spotřebitele. Pivovar měl podle Sdružení pro poctivou dvanáctku nahrazovat dvanáctistupňový ležák Pilsner Urquell jedenáctistupňovým pivem. Sdružení ale musí podle soudkyně Miroslavy Jarošové do konce května doplnit, jakého rozhodnutí se po soudu domáhá.

Pivovar dnes uvedl, že postupuje plně v souladu s platnou českou legislativou. Iniciativa je podle něj jednoznačně namířená proti dobré pověsti plzeňského ležáku. Podle sdružení je Prazdroj podezřelý z nekalé soutěže a klamavého označování. Jiří Žák, který sdružení zastupuje, tvrdí, že ho žaloba napadla v hospodě u piva. A myslí ji vážně. „Chodíme pravidelně a přišlo mi, že některá piva chutnají jinak než dřív, a přišlo mi to jako zajímavé téma,“ podotkl předseda sdružení. Podle něj je Plzeňský prazdroj příliš slabý, aby se mohl nazývat dvanáctkou, a obsahuje výrazně míň alkoholu než dřív.

Recept je beze změny přes sto let

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Vrchní sládek žalobě podle svých slov nerozumí, protože Prazdroj je názvem ležák a hodnoty jsou sto let přibližně stejné. To přišel k soudu doložit také historickou pivovarskou knihou. Prazdroj nicméně odmítá, že by byl celý spor dobře promyšlenou reklamou. Trvá na tom, že naopak značku poškozuje.

Další jednání bude v Plzni v pondělí 18. července od devíti hodin. Obě strany se dnes nedokázaly dohodnout na mimosoudním narovnání, právní zástupce Prazdroje David Štros dnes návrh sdružení odmítl. Advokát sdružení Daniel Uličný sdělil, že byl připraven o formulaci svého týden starého smírčího návrhu dále jednat.