Přehrada Skalka se bude muset vypustit

Cheb – Vodní nádrže Skalka u Chebu si chataři a návštěvníci kempů ani letos moc neužijí. Ke každoročním potížím s toxickými sinicemi, které vždycky na vrcholu léta znemožní koupání, letos přibude další problém. Kvůli rekonstrukci hráze je nutné přehradu v podstatě vypustit. Je to ale zároveň příležitost k omezení sinic.

Vypouštění je podle odborníků z Povodí Ohře nutné kvůli revizi a zpevnění hráze. V tak velkém rozsahu se letos bude dělat poprvé po téměř padesáti letech od jejího dokončení. „Snížení hladiny bude o více než pět metrů, takže bude v podstatě voda snížena na úroveň původního koryta řeky,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Provozovatele kempů, chataře, rybáře i ostatní lidi kolem Skalky čeká léto, kdy tu rekreace nebude moc příjemná. Vypuštění přehrady má i pozitiva - v boji proti sinicím. Povodí Ohře doporučilo chebské radnici, aby využila situaci a nechala prozkoumat případné nelegální vypouštění odpadních vod z chat i rekreačních zařízení. Úředníci obcházejí břehy právě v těchto dnech.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Sinice může podle vodohospodářů potlačit i samotné vypuštění nádrže. „V příštím roce bude výskyt sinic o něco nižší, než je běžné v posledních letech, z toho důvodu, že tu nebude jedna sezóna, v které se budou moci množit,“ podotkl Svejkovský. Oprava bude probíhat od začátku května do konce září. Přes léto se musí dělat na požadavek stavbařů hlavně kvůli tvrdnutí betonu.