Do Dnešic se sjeli milovníci pravého amerického rodea

Dnešice - Milovníci pravého amerického rodea se dočkali. V západočeských Dnešicích se konal český prestižní seriál Prorodeo Tour 2011. Celý víkend se soutěžilo v tradičních disciplínách. Nechybělo chytání telete do lasa, barelový závod, oddělování dobytka nebo značkování. Prestižní seriál potrvá do září a zavítá do různých koutů republiky. Finále bude, stejně jako začátek, na farmě ve Dnešicích.

Milovníci amerického rodea se o víkendu sjeli do Dnešic a spolu s nimi i třiaosmdesát závodníků. Volkswagen Prorodeo Tour 2001 tak začalo ve velkém stylu. Pořadatelé nenechali nic náhodě a nechybělo ani vysvěcení arény. „Je to očištění arény, aby se jezdům a koním nic nestalo,“ komentoval svěcení arény spolupořadatel Martin Knaisl.

V současné době obliba rodea v Česku rapidně roste, stejně jako jeho úroveň. Čeští jezdci už patří k těm nejlepším, a to nejen v Evropě. Nejen pro ně, ale i pro mnoho dalších lidí je rodeo životním stylem. Žijí na svých farmách a jakékoli výtky o týrání zvířat rezolutně odmítají. Podle jejich slov je prý o dobytek dobře postaráno.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Rodeo v Česku přitom nemá dlouholetou tradici. „Před deseti lety tady bylo patnáct kluků, kteří si hráli na kovboje. Dnes je tu dvě stě lidí,“ konstatoval další ze spolupořadatelů Jiří Prachovský. Ne každý kůň má ale rodeo rád, a tak mají někdy jezdci plné ruce práce.

  • Svěcení rodeové arény autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251180.jpg
  • Rodeová disciplína chytání telat do lasa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251179.jpg