Jaký je skutečný stav jičínského koupaliště?

Jičín – Radnice v Jičíně odmítá zveřejnit výsledky technické kontroly nového koupaliště za 206 milionů korun. Kritici přitom tvrdí, že se bazén propadá, což omezuje čištění vody a ohrožuje hygienu. Město takové názory odmítá, ale průkazné výsledky měření, které by názory kritiků vyvrátily, zatím neukázalo.

O výsledky zkoušek koupaliště požádala radnici firma BAK z Trutnova, která původně pracovala pro dodavatele Geosan jako subdodavatel. Radnice žádost odmítla. Starosta Jičína Martin Puš (ODS) se nechal slyšet, že radnice žádné výsledky netají. V dopise radnice však jasně stojí, že informace nevydá, protože jí výsledky kontroly nepatří. Jan Zachoval z jičínského městského úřadu dodal, že toto zaměření je majetkem společnosti Geosan.

Vedoucí střediska Geosan Group Jan Hlaváček uvedl, že společnost nyní připraví výsledek, který bude následně zveřejněn. Firma BAK tvrdí, že se koupaliště Kníže založené na dně bývalého rybníka propadá, že na to včas na začátku stavby upozorňovala a že navrhovala pevnější založení na pilotech. Generální ředitel firmy Dušan Čížek doplnil, že bazén nemá funkční čištění vody.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Problémy s propadáním radnice přiznala, koupaliště kleslo. Jan Hlaváček upřesnil, že zhruba o 22 milimetrů. Dušan Čížek však sdělil, že tolerance stanovená projektovou dokumentací je pouhé 2 milimetry. Dodavatel závady odstranil, ujistila radnice. Tendr na stavbu vyhrála před dvěma lety společnost Geosan, BAK ovšem nabídl cenu o 46 milionů korun nižší. Zástupce starosty Tomáš Frýba (TOP 09) říká, že město tak zbytečně přišlo o desítky milionů. Koupaliště Kníže zahájí sezonu 14. května.