Čistička vody v Krásně je světově proslulá

Krásno (Karlovarský kraj) – Netradiční způsob čištění vody testují pracovníci soukromého výzkumného ústavu v areálu kosmetické firmy v Krásně na Sokolovsku. Speciální zařízení dokáže přeměnit splašky na pitnou vodu. Podle pracovníků Akademie věd ČR jde o unikátní zařízení. Není totiž třeba žádných chemických přísad a spotřebuje se obdivuhodně malé množství elektrické energie. Jeho provoz je poměrně levný. Zařízení si již získalo velké množství obdivovatelů v zahraničí.

Malá lesní jímka plná špíny, virů a bakterií – tak to vypadá na začátku pokusného čištění. O padesát metrů dál vytéká z laboratorního kohoutku pitná voda. „Konstruktér by tomu měl věřit. Tak na zdraví, je moc dobrá,“ ujišťuje fyzik Petr Carvan. Důmyslně zkonstruované zařízení používá k čištění vody speciální filtry a magnetickou rezonanci. „Unikátní je v tom, že nepoužíváme chemii a spotřebuje se nesmírně malé množství elektrické energie a je tedy poměrně levné,“ dodal Petr Carvan. Zařízení je podle konstruktéra schopné čistit odpadní vodu z řek, lesních tůní, ale i továren, vyčištěnou vodu přivádí zpět do kohoutků. To potřebovala i podnikatelka Ludmila Jílková, která na odlehlém místě vyrábí kosmetiku: „Potřebovala jsem hlavně levný provoz. Aby se to nerozbíjelo a bylo to blbuvzdorné!“

Nový vynález u malé české vesnice už obdivovaly delegace z Ruska, Maďarska, Spojených států, Číny a Vietnamu. „Sledovali jsme vývoj toho zařízení od počátečních fází až po současnou podobu. Tato technologie je podle našich informací ve světě skutečně unikátní,“ uvedla Radka Hávová z technologického centra Akademie věd ČR.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci výzkumného ústavu předpokládají, že první město začne novou technologii při čištění vody používat už v roce 2012.