Monitorovací vozidlo pomůže policii proti extremistům i pirátům silnic

Plzeň – Když se do ulic Plzně vydají extremisté, následovat je bude nové monitorovací vozidlo. Krajští policisté ho chtějí využít například také při dopravněbezpečnostních akcích. Vůz pořídili za evropské peníze v rámci přeshraničního česko-bavorského projektu. Spolu s německými kolegy už plzeňští policisté nový vůz také vyzkoušeli při simulovaném střetu s radikály. Policie věří, že díky monitorovacímu autu ustane častá kritika na nečinnost ve vyhrocených situacích.

Vůz je vybaven několika kamerovými systémy. Záznam mohou policisté použít jako důkaz proti lidem, kteří páchají trestný čin. Dosud se stávalo, že událost nikdo nezaznamenal a pachatelé tak vyvázli bez trestu. „Je to i kontrola policistů – aby policie konala v mezích, které má dané zákonem,“ upozornil vedoucí pořádkové jednotky Petr Mášek.

Monitorovací centrum má základnu v Plzni a v případě potřeby bude sloužit i policistům v Bavorsku. Společné využití bylo podmínkou k získání evropské dotace, která pokryla 85 procent nákladů z 8,5 milionu korun. Další peníze dal Plzeňský kraj a stát. Prosadit projekt ale nebylo jednoduché. „Názor byl takový, že by to mohlo ohrožovat práva občanů především bavorské strany,“ vysvětlil náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňské monitorovací vozidlo je čtvrté v republice. Podobná mají k dispozici policisté v Liberci, Ústí nad Labem a Ostravě.

Monitorovací automobil nebude v provozu pouze v neklidných dobách, kdy lze očekávat pouliční střety. Do akce vyjede i jindy. „Je možné používat tuto techniku při dopravních akcích,“ upřesnil krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.