Hasiči z Plzeňska chtějí vrátit protipovodňové pytle

Plzeňsko – Obce na Plzeňsku postižené lednovými povodněmi se dostaly do nezvyklého sporu s krajskými hasiči. Starostům od nich přišel dopis, že jim mají vrátit pytle použité na protipovodňové hráze, jinak je budou muset zaplatit. Na mnohých radnicích jsou tím zaskočeni.

Při lednových povodních měly vesnice kolem Mže pod Hracholuskou přehradou svých pytlů na protipovodňové hráze zoufale málo, a tak si je museli od krajských hasičů půjčovat. Někteří starostové rozkaz, aby vrátili pytle použité při povodni, splní, jiní ne. Všichni ale nevěřícně kroutí hlavou. „Ty pytle jsou víceméně na jednorázové použití. Při jejich odstraňování se z nich už sypal písek, tak jsme je všechny vyhodili,“ sdělil starosta Křimic Petr Otásek.

Město Touškov už použité pytle vyčistilo, usušilo a bude je vracet. Velkou část jich ale také muselo vyhodit, tak starostka Vilma Kunešová počítá i s tím, že je hasičům zaplatí. Jeden pytel stojí 18 korun. „Problém je také v tom, že některé pytle jsme půjčili okolním obcím. Tak je buď musíme za ně dokoupit, nebo je přimět k vrácení,“ dodala Vilma Kunešová.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Hasiči připouští, že jim jde hlavně o to, aby starostové povodňové nebezpečí přestali podceňovat. Protipovodňová opatření totiž obcím nařizuje zákon, jak podotkla mluvčí hasičů Alena Marešová.