Starostu bohaté obce Sedlečko šetří policie

Tábor – V roce 2009 se Sedlečko u Soběslavi zařadilo mezi dvě nejbohatší obce v České republice s příjmem téměř 233 tisíc na jednoho obyvatele. Hospodaření obce ale nyní prošetřují táborští kriminalisté, podle Mladé fronty Dnes (MfD) čelí starosta obce Vlastimil Bočánek (ODS) podezření, že hospodaření obce není ekonomický zázrak, ale černá díra, ve které mizí státní i obecní peníze.

Mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek pro Českou televizi řekl, že cestou okresního státního zastupitelství jim bylo postoupeno anonymní podání, které se týká právě obce Sedlečko u Soběslavi. „V současné době kriminalisté všechny skutečnosti, které jsou obsahem tohoto velice obsáhlého anonymního oznámení, prověřují,“ dodal mluvčí.

V roce 2009 získala obec Sedlečko v rámci dotací téměř 35 milionů korun. Podle vlastních slov starosty Bočánka, který za smysl své práce označuje rozvoj obce, byly určeny na vodovod, kanalizaci a čistírnu odpadních vod. MfD ale přišla s tvrzením, podle něhož starosta čelí například podezření, že za peníze z dotací opravil cestu k pozemkům, které vlastní jeho rodina, nebo že zadává práce firmě, která ho zaměstnává.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Starosta Bočánek přisuzuje všechna obvinění politickému boji. „Je to tím, že naše obec má určitý spor s občany, kteří kandidovali proti mně,“ říká starosta. Neshody v obci vyvrcholily rozpadem zastupitelstva. Jediný jeho člen z opozice odstoupil a s ním i všichni jeho náhradníci. Proto starostu nečeká jen vysvětlování na oddělení hospodářské kriminality, ale i nové volby 2. července.