Majiteli zahradnictví zapálili skleník

Trutnov - Vypáleným skleníkem vyvrcholil dnes v noci spor majitele zahradnictví v Dolní Olešnici na Trutnovsku s vlastníkem sousedního zámečku. Podle zahradníka René Mandyse stojí za vším ruský podnikatel Alexej Zacharov, který ho prý tak chce přinutit zahradnictví prodat. Ten to však odmítá a nevybíravému nátlaku se snaží čelit. Ruský podnikatel dnes celý den na pokusy o kontakt neodpovídal.

Rozbitá okna, strhané cedule, fyzické napadání a v noci z neděle na pondělí i žhářský útok. Zahradník René Mandys žije ve vlastním domě poslední roky jako uprostřed válečné zóny. „Asi před čtyřmi roky koupila sousední objekt ruská společnost Ventus a od té doby začaly velké problémy,“ popisuje začátky konfliktu majitel zahradnictví René Mandys. 

Nejdřív se snažili jeho pozemek koupit. Když ale pan Mandys odmítl, změnili taktiku. Veřejné cesty k zahradnictví mu přehradili ostnatým drátem. „Nyní probíhá řízení o odstranění těch překážek. Je to vše v běhu,“ informuje starostka Dolní Olešnice Radoslava Cermanová. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podnikatel Zacharov dnes na svém telefonu nebyl k zastižení. České televizi se ho nepodařilo kontaktovat ani prostřednictvím firmy, kterou vlastní. „Nevolejte sem, není tady. Neznám nikoho takového,“ reaguje jednatel firmy Ventus na telefonický dotaz.

Vyšetřování posledního incidentu je teprve na začátku. Po předchozích zkušenostech ale majitel zahradnictví na náhody příliš nevěří. Jen za minulý rok sem totiž policisté museli vyjíždět celkem osmkrát. „Dva případy jsou vedeny v trestně právní rovině. Jednalo se o případ těžké újmy na zdraví a o poškození cizí věci,“ říká tiskový mluvčí Policie ČR Trutnov Udo Ertner. 

Zatím asi nejvážnějším bylo brutální zbití majitele zahradnictví loni v září. „Měl jsem natřikrát zlomenou nohu, naštíplý kolenní kloub a málem jsem přišel o oko,“ vypočítává zranění René Mandys. 

Devatenáctiletého pachatele se nakonec podařilo najít, patří k bezpečnostní službě, která hlídá zdejší zámek podnikatele Zacharova.