Opravy hradeb v Hradci? Potěmkinova vesnice, tvrdí místní

Hradec Králové – Část obyvatel východočeské metropole si stěžuje na postup, jakým vedení Hradce Králové opravuje středověké hradby v nejstarší části města. Nejvíce si stěžuje majitel domu pod hradbami Róbert Němeček. Přestože má posudek, že je zeď za jeho domem v havarijním stavu, s její rekonstrukcí magistrát nepočítal. Podle nespokojených obyvatel prý magistrát postupuje jako v případě Potěmkinovy vesnice, opravuje jen ty části hradeb, které jsou vidět.

Róbert Němeček se obává toho, aby zeď za jeho domem neskončila stejně, jako ta v jiné části hradeb, která se na konci března sesunula a zavalila auta. Podle něj je poškození hradeb vidět na první pohled a lidé se tam bojí chodit. Stav hradeb se prý ještě zhoršil poté, co nad nimi začala jezdit stavební technika, se kterou dělníci pracují na opravách výše položených částí.

Majitel domu své obavy dokládá i posudkem statika: „Rozhodně bych doporučil tu zeď opravit, protože se domnívám, že nelze relevantně předpovědět její chování,“ uvedl statik Petr Mašek.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Hradec Králové investoval do rekonstrukce hradeb na jižní straně města 54 milionů korun. Práce by měly skončit letos v září.

Magistrát ovšem odmítá kritiku, že by opravoval hradby jen na těch místech, která jsou na očích. Část hradeb za domem pana Němečka prý byla opravována v roce 2002, statiku zdi prý ale nechá vedení města prověřit. „Podnět, který magistrát obdržel tento týden, poukazuje na havarní stav této hradby. Nicméně je to podnět, který nepochází od soudního znalce. Magistrát se tímto bude zabývat na místním šetření, které proběhne v příštích dnech,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková.