Harrachov se zbavil dluhu, vyrobil tak jiný

Harrachov – Snaha zbavit se sporného starého dluhu byla pro harrachovskou radnici prozatím úspěšná, městu při tom ale vznikl nový dluh. Svému právníkovi Tomáši Vašíčkovi má zaplatit deset milionů, ty však v městské pokladně nejsou. Harrachov by chtěl půjčku od Libereckého kraje, ten to ale odmítá, protože je sám výrazně zadlužen.

Když Harrachov na počátku 90. let při privatizaci Crystalexu převzal rozestavěné bytové domy, získal tak podle firmy J. F. World Brokers také sedmnáctimilionový úvěr. Společnost se potom na základě pohledávky domáhala až sta milionů. Po dlouhém právním boji, kdy už se zdálo, že Harrachovu hrozí exekuce, přesvědčil advokát Tomáš Vašíček Nejvyšší soud o tom, že město žádný dluh spolu s domy nepřevzalo. O osudu pohledávky bude ještě rozhodovat vrchní soud, město ale zatím začalo shánět peníze, které Vašíčkovi slíbilo. Podle smlouvy jeho týmu náleží deset procent z ušetřené částky – více než deset milionů korun.

Radnice chce nový dluh uhradit pomocí půjčky. Požádala o ni kraj – chce deset milionů korun půjčit bezúročně na čtyři roky. Půjčku chce město splatit prodejem svého majetku – mimo jiné i bytů, o které ve sporu o údajný dluh jde. „Vidím to jako nejhospodárnější variantu ke splacení našeho závazku,“ uvedla starostka Eva Zbrojová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Krajský úřad má ale sám dluh jedné a čtvrt miliardy. O poskytnutí půjčky nechce ani slyšet i proto, že se obává precedentu. „Je pro kterýkoli subjekt velmi pohodlné vzít si od subjektu, jako je Liberecký kraj, bezúročnou půjčku,“ zhodnotil úmysl harrachovské radnice krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa.

Podle některých opozičních zastupitelů by ale kraj Harrachovu půjčit měl. Starostka Zbrojová navíc připomněla, že nejde o příliš vysokou částku: „Horší varianta by nastala, kdybychom byli odsouzeni k tomu, že máme zaplatit 90 až 100 milionů. To by pro město bylo likvidační.“

O tom, zda přece jenom Harrachov nebude muset shánět astronomickou sumu, se teprve rozhodne. Vrchní soud se bude stomilionovým sporem Harrachova a J. F. World Brokers zabývat podruhé. Tentokrát ale má město naději na úspěch, protože se v březnu postavil Nejvyšší soud na jeho stranu.