Překopnutý kabel vyřadil semafory v Hradci Králové

Hradec Králové – Překopnutí dvou kabelů při výkopových pracích v centru Hradce Králové poškodilo ovládací kabely veřejného osvětlení a dopravní signalizace v části města. Semafory na jižní části silničního okruhu jsou v takzvaném nouzovém režimu. Složitá oprava potrvá minimálně čtrnáct dní, předběžná škoda se odhaduje na 300 tisíc korun.

„Došlo k prohoření kabelů a následně k dramatickému přepětí v ovladačích křižovatek,“ vysvětlil ve zkratce příčinu poruchy Martin Komárek z královéhradeckých technických služeb. Jeho kolega Jiří Dušek podotkl, že závadu podobného rozsahu, „aby odešla celá jižní část města, která shořela na všech stupních v blocích úplně na uhel“, technické služby města nezaznamenaly pětadvacet let.

Dopravní signalizace na dvanácti frekventovaných křižovatkách vzájemně nekomunikuje. Že by proti sobě semafory pustily dva vozy najednou podle techniků sice nehrozí, komplikace to ale přináší. Nefunkční je třeba takzvaná zelená vlna. „Potíže nastávají v momentě, kdy se řidiči vracejí z víkendu a vědí, že první křižovatka je pustí a pak už jede zelená vlna. Jedou nárazník na nárazník, pak při nečekaném naskočení červené musí brzdit a jsou s tím komplikace,“ dodal pro ČT Martin Komárek.

Reprotáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)