Hněvkovická přehrada byla dějištěm cvičení hasičů

Purkarec – Na hladině Hněvkovické přehrady v jižních Čechách nacvičovali hasiči záchranu turistů z hořící výletní lodi. Scénář jedné z nejrozsáhlejších akcí v regionu byl opravdu dramatický. Vše začalo dýmem ze strojovny. Ten zahalí palubu a někteří turisté se následně vrhají do vody. Kapitán okamžitě volá hasiče a cvičení začíná.

První jednotka se na břehu objevila po 20 minutách. Přímo po hladině pak k lodi směřuje druhá, vltavotýnská. Společně se snaží zachránit figuranty, kteří nedoplavali ke břehu a nad vodou je drží vesty. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů informovala, že hasiči museli provést záchranu deseti osob, z toho čtyř z vody.

Mezitím se do Purkarce sjíždějí další záchranáři. Průjezd jim zabezpečují policisté. Teď mají jediný cíl, uhasit oheň na palubě a zabránit potopení parníku. Figuranty na břehu ošetřují osádky přivolaných sanitek, postupně s nimi míří do okolních nemocnic, kde se už připravují na příjem většího počtu pacientů, jak uvedl Vratislav Němeček ze Zdravotnické záchranné služby.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle záchranářů jde o nejrozsáhlejší cvičení přímo na vodě. S výsledkem jsou spokojeni, větší problémy nezaznamenali, jak potvrdil velitel zásahu Petr Polívka. Vltavská vodní cesta se stále prodlužuje. Už od června se lodě po překonání jezu dostanou z krajského města až do Hluboké, proto hasiči trénují v blízkosti této oblasti.