V Ostravě je možné strávit Noc na Karlštejně

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské uvede v premiéře legendární muzikál Noc na Karlštejně. Kromě známých hitů se diváci mohou těšit také na zcela nové písně Karla Svobody. Ostravské divadlo je po Hudebním divadle Karlín teprve druhou scénou, která novou divadelní verzi tohoto českého muzikálu uvede. Premiéru Noci na Karlštejně mohou diváci vidět v Divadle Jiřího Myrona už dnes o půl sedmé večer, první repríza se pak koná v sobotu.

Původní český muzikál na motivy divadelní hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884 se odehrává za doby vlády Karla IV. a vypráví o lásce panovníka k mladičké Elišce Pomořanské. Ta se v ostravském nastudování muzikálu dočkala hned tří alternací, diváci tak na jevišti uvidí Oľgu Bezačinskou, Hanu Fialovou a Evu Zbrožkovou.

„Eliška je velice statečné, odvážné a hrdé děvče, je to dívka, které by mělo být šestnáct let, a na druhé straně je to velice milující a odevzdaná osoba tomu svému partnerovi,“ popisuje svou postavu představitelka Elišky Pomořanské Oľga Bezačinská. „Byla to obrovská láska. Karel byl ale v prvé řadě panovník, takže Eliška si jej ze začátku moc neužila,“ dodává představitel Karla IV. Marcel Školout.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Režisér Zdeněk Podskalský natočil filmovou verzi muzikálu s Janou Brejchovou a Vlastimilem Brodským v roce 1973 a z písní Lásko má, já stůňu, Do věží nebo Jede král se staly hity. V divadelní podobě ale diváci uslyší také nové písně Karla Svobody, které otextoval Eduard Krečmar.

„Přísaha Elišky a pak Sláva buď králi, když je hostina u krále - tyhle dvě písničky uslyší naši diváci poprvé,“ upozornil dirigent Karol Kevický. „Snažili jsme se Noc na Karlštejně udělat takovým způsobem, abychom do ní vnesli něco svého a zároveň, kvůli tomu, že ten film je tak notoricky známý, jsme se snažili zachovat stěžejní věci tak, jak jsou v tom filmu,“ prozradila před premiérou režisérka Gabriela Haukvicová-Petráková.