V Motole se po 6 letech otevře moderní dětský pavilon

Praha - Ve fakultní nemocnici v pražském Motole se otevře opravený a dostavěný dětský pavilon. Přestavba nemocnice trvala šest let a doteď stála přes 4 a půl miliardy korun. Vznikl komplex moderních operačních sálů i nový heliport na střeše. Dětští pacienti a jejich rodiče budou mít v nemocnici také vyšší komfort. Slavnostní otevření se uskuteční 13. června.

„Úroveň je teď srovnatelná s jakoukoliv nemocnicí v západní Evropě či v Americe,“ uvedl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. Podle něj je motolský dětský pavilon jednou ze dvou největších nemocnic pro děti na světě. Na střeše dětského traumacentra je nyní také heliport. „Do 50 vteřin je dítě z vrtulníku na sále. U dospělého to trvá čtyři minuty, protože je pak nutné ho přepravit na sál do jiné budovy,“ uvedl. Dosud podle něj helikoptéra s pacientem přistávala na Vypichu, odtud zraněného do nemocnice převážela sanita.

Dětští pacienti budou díky rekonstrukci na pokojích maximálně po dvou. Samozřejmostí jsou lůžka pro rodiče. „Snažili jsme se tu vybudovat něco, co nepůsobí jako nemocnice. Chceme tu děti nejen zachránit, ale chceme také, aby si odtud neodnesly negativní vzpomínky,“ uvedl Ludvík.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Materiál, stravu či prádlo budou rozvážet roboti

Zvýšit by se měla i bezpečnost. Do operačních sálů a jiných podobných pracovišť se dostanou jen vybraní lidé. Při vstupu je sleduje kamera, pracovník musí použít svou elektronickou kartu a navíc jeho tvář snímá i čtečka obličeje. Pacienti by měli zase dostávat čipové pásky se svými údaji. Vyloučit by se tak měla i záměna diagnózy. Materiál, stravu či prádlo budou rozvážet roboti. Odpad pak zdravotníci hodí do otvoru ve zdi, potrubím doputuje přímo do spalovny. Operační sály jsou navíc s ordinacemi a lůžkovou částí spojeny potrubní poštou pro rychlé posílání například odebraných vzorků.

Na úplné dokončení pavilonu je podle Ludvíka potřeba ještě asi 650 milionů korun. Kvůli úsporám v rozpočtu zatím není jasné, kdy by se areál mohl dobudovat. O uvolnění peněz nyní jedná vedení nemocnice s vládou. „Kdyby se letos začalo stavět, tak by mohlo být hotovo v roce 2012,“ míní provozně technický náměstek Pavel Budinský.

Dětská nemocnice v Motole se stavěla od roku 1964 do roku 1977. Podle Ludvíka byla v posledních letech v havarijním stavu. Časté byly havárie stoupaček a topení, okna netěsnila, propadaly se podlahy. Na balkony se nesmělo vstupovat. „Dnes už můžeme přiznat, že statika budovy byla za hranou bezpečnosti,“ uvedl ředitel. Rekonstrukce v nemocnici se odehrála v několika etapách. První začala v roce 2005. Pavilony A a D se opravovaly za plného provozu, nová je budova pro urgentní příjem. Většinu peněz poskytl stát, část sumy dala nemocnice.

  • Nový dětský pavilon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2617/261634.jpg
  • Robot v motolské nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2617/261635.jpg