Lidé protestují proti stavbě koridoru

České Budějovice - V Českých Budějovicích protestují někteří lidé proti stavbě koridoru a chtějí ji zastavit. Při noční práci stavitelů se jim těžko žije a navíc se na domech v okolí začaly objevovat praskliny. Za noční směny se firma tamním obyvatelům omluvila, ale praskliny v domech podle ní s výstavbou nesouvisejí. Práce tedy pokračují dál. Spor proto řeší policie.

Jeden z poničených domů stojí asi sedmdesát metrů od budoucího koridoru. V prvním patře je byt Šímových. Několik dnů tady zaznamenávají silné otřesy. Na stropě obývacího pokoje se jim objevila asi dvoumetrová trhlina. „Objevila se minulý týden, když bylo zahájeno zatloukání pilotů,“ ukazuje zástupce protestujících obyvatel Jiří Šíma.

Podle něho mají problémy i jeho sousedé. Ukazuje přitom na opěrnou zeď za domem, která praská. Místním navíc vadí, že firma provádí práce dlouho do noci a lidé se vůbec nevyspí. „Pracovalo se tam hlavně v nočních hodinách,“ připomíná Jiří Šíma. „Bylo to způsobené typem prováděných prací, které nesnesly odklad. Všem místním obyvatelům se omlouváme,“ říká mluvčí společnosti Eurovia CS Iveta Štočková.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Někteří obyvatelé se teď obrátili na policii, chtějí stavbu dočasně zastavit. Firmu vyzvali, aby změnila způsob prací. „Policisté prošetřují veškeré okolnosti. Ve věci zatím nebylo potvrzeno podezření ze spáchání přestupku ani trestného činu,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR v Českých Budějovicích Regina Tupá.

Radnice je v komentářích zdrženlivá. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma radí, aby se ti, kdo se cítí poškozováni průběhem stavby, obrátili na investora. „Celou záležitost důkladně prošetříme a budeme chtít znát detaily postupu, zda byly v souladu s harmonogramem,“ slibuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.  

Stavba koridoru za více než sedm set čtyřicet milionů korun začala v dubnu a potrvá až do roku 2014. Rozdělila prakticky město na dvě poloviny, uzavřela některé silnice a přinesla několik omezení. Majitelé nemovitostí ale už teď budou žádat finanční kompenzace, pravděpodobně po staviteli.