Olomoučtí véčkaři by chtěli změnu ve vedení strany

Olomouc - Změnu ve vedení strany by přivítali véčkaři v Olomouckém kraji. Podle předsedů jednotlivých klubů Věcí veřejných by nová krev mohla přispět ke zklidnění politické situace. Navíc by se na centrální úroveň lépe prosazovaly názory z regionu. Nového předsedu si VV volí už od včerejška. Jméno vítěze, který vzejde z trojice Radek John, Karolína Peake a Dagmar Navrátilová, se veřejnost dozví nejpozději příští týden v pondělí. Potvrdit jej musí ještě účastníci konference Věcí veřejných, která proběhne příští víkend.

Přerov, Hranice, Mohelnice, Jeseník – právě odtud hlasy, které mluví o změně ve vedení strany, zaznívají. „S novými tvářemi můžeme ukázat, že myšlenka Věcí veřejných je pořád stejná. Je jedno, co se děje okolo. Prostě je tu program, který se snažíme plnit a bude jedno, jestli ho bude reprezentovat Vít Bárta nebo úplně jiná osoba. Chtěl bych personální změny a chtěl bych nové tváře ve vedení strany,“ říká na rovinu předseda Klubu VV Přerov Jiří Kohout. Přestože předsedové jednotlivých buněk v Olomouckém kraji většinou hovoří o tom, že neví, co přesně si o současném dění v koalici i ve straně mají myslet, žádné odchody členů v souvislosti s ním zatím nezaznamenali.

„Nikdo neodešel, nikdo to neplánuje, nic takového se v Mohelnici neděje,“ tvrdí člen Klubu VV Mohelnice Aleš Miketa. „Pokud se hovoří o úbytku členů, tak byl částečně způsoben tím, že do konce dubna měli členové zaplatit členské poplatky a těm, kteří tak neučinili, automaticky členství zaniklo. Na základě toho vznikla jakási fáma, že rapidně klesá počet členů,“ vysvětluje předsedkyně Klubu VV Olomouc a kandidátka na post předsedy strany Dagmar Navrátilová. „Oni by popřeli sami sebe – ten potenciál, který do toho vnášejí a věří, že se to nějakým způsobem ustálí. Zároveň je tam určité povědomí o tom, že některé věci jsou na VV vytahovány záměrně a toto je vlastně semklo,“ hodnotí situaci uvnitř strany politolog Pavel Šaradín.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Věci veřejné
Zdroj: ČT24