Ministr Fuksa řešil stavbu teplického poldru

Olomoucko - Stavba teplického poldru, protipovodňová opatření a odstranění bahna z Plumlovské přehrady – to byla hlavní témata, která přijel na Moravu řešit ministr zemědělství Ivan Fuksa. Problémy projednával se zástupci obcí a zároveň se s nimi domluvil na společné strategii.

Svou návštěvu začal Ivan Fuksa v Přerově. Sešel se tu se zástupci obcí – mezi nimi i z vyplavených Hustopečí nad Bečvou nebo Troubek, které zajímalo, jak daleko je stavba suchého poldru u Teplic, kterou blokují majitelé parcel. „Problém poldru jsou pozemky, jedná se asi o 2 000 pozemků. Dá se říct, že teď už je asi sedmdesát procent majitelů smířeno s poldrem, ale diskutuje se o ceně výkupů,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Starostové namítají, že je občany třeba informovat. Na tom se ministr se zástupci samospráv shodne. Ti teď mají dva měsíce na to, aby shromáždili a předložili požadavky občanů. Od září pak začne vyjednávání.

Další problematikou, které se ministr při své návštěvě věnoval, bylo čištění Plumlovské přehrady. Ta se měla napouštět už letos. Resort ministra Fuksy ale uvolnil peníze i na rekonstrukci 80 let staré hráze. Vody v přehradě se tak Plumlovší dočkají až za dva roky. To je ale jen polovina úspěchu, důležité je i odkanalizování obcí. „Větší investice do budoucna bude důležitá,“ myslí si poslanec za Prostějovsko Radim Fiala. „Obce už dostaly dotace, rekonstrukce vodovodů a kanalizací se už realizovaly a budou pokračovat i nadále,“ uvedl Fuksa. Ministr se sešel i se zástupci regionálních zemědělců. Ti mu předali tzv. Olomouckou výzvu, kterou schválili v pondělí. V ní žádají o rovné podmínky, které mají agrárníci v zemích Evropské unie.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
Ministr na Plumlovské přehradě
Zdroj: ČT24