Spolek příznivců letce Kašpara usiluje o opravu chátrající hrobky

Pardubice – Přesně před 128 lety se narodil první český aviatik Jan Kašpar, výročí narození průkopníka dálkového létání si lidé připomněli u jeho hrobu v rodných Pardubicích. Příznivci prvního českého letce zároveň upozorňují na špatný stav rodinné hrobky, v níž jsou ostatky inženýra Jana Kašpara uloženy a která už řadu let chátrá. Změnu má přinést nákladná rekonstrukce hrobky.

„Hrobka pana Jana Kašpara dlouhodobě nemá nájemce, takže nemá řádnou dlouhodobou péči,“ potvrzuje vedoucí pohřebních služeb a krematoria Pavel Ježek. O nápravu usilují členové letos vzniklé Společnosti Jana Kašpara, hrobku prvního českého letce chtějí nechat kompletně zrekonstruovat. Pomoc už přislíbil také Pardubický kraj. „Budeme hledat i soukromé sponzory, půjdeme zřejmě i cestou nějaké veřejné sbírky,“ přiblížil plány spoluzakladatel společnosti Jiří Kotyk.

Radní Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD):

„Je mi skutečně líto, že odkaz Jana Kašpara využívá spousta institucí, spousta společností pro svou propagaci a byznys, ale nikdo si nevzpomněl na to, že by třeba mohl malou částku z byznysu oddělit na opravu hrobky.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Po několika letech diskuzí a sporů dostává projekt rekonstrukce hrobky reálné obrysy, což vítají i potomci slavného aviatika. „Doufám, že to nezůstane u slibů, jako se sliboval pomník Jana Kašpara. Ale tentokrát myslím, že k tomu skutečně dojde,“ oceňuje snahy praneteř Jana Kašpara Eva Perrová. Rekonstrukce hrobky proslulého českého letce začne nejdříve v příštím roce.