V Liberci se zabydleli farmáři

Liberec – V Liberci se představili regionální výrobci potravin. Zájem o jejich produkty stoupá, i když se do prodejen obchodních řetězců nedostanou. Pomohly jim ale třeba farmářské trhy, kterých v této oblasti přibývá. Pořádat je bude i Česká Lípa. Cílem akce je nabídnout místním obyvatelům možnost nakoupit si zeleninu, ovoce a další produkty, které vyrostly či byly vypěstovány v místní lokalitě. Také zájem mezi farmáři a výrobci předčil veškerá očekávání, cestu na trhy si našli i producenti z širšího okolí.

Jiří Vrkoslav provozuje rodinnou farmu ve Zlaté Olešnici, mlékem a sýry zásobuje například mateřské školy v Jablonci nad Nisou. Chtěl by dodávat velkoodběratelům, na podmínkách se však neshodnou. Zákazníci se zatím naučili jezdit nakupovat přímo na jeho farmu. „Řekl bych, že zájem o ty výrobky vzrostl o takových 65 až 70 procent,“ uvedl pan Jiří Vrkoslav. Farmářka Anna Ondřejíková ze Vsi u Černous prodává kozí sýry v biokvalitě restauracím, má pravidelný odbyt a na rok vyprodáno. O obchod s řetězci se nesnaží: „Musíte odvažovat deset, dvacet deka. Já nemám baličku, která stojí 60 tisíc, takže se o to opravdu nesnažím.“ V centru Liberce se představily čtyři desítky potravinářů z celého kraje – od rodinných farem až po velké podniky.

Zatímco velké firmy jako pivovary nebo mlékárny se do řetězců dostanou, živnostníci se potýkají s potížemi. Liberecký kraj proto přispěl částkou sto tisíc korun na zřízení prodejny regionálních výrobků a snaží se o jejich propagaci. „Když si koupím buřt nebo klobásu, tak je opravdu masová. Koupila jsem si kozí sýr, protože jsem ho ještě nikdy neochutnala,“ jsou spokojeni kupující. Radní Libereckého kraje pro zemědělství Jaroslav Podzimek doplnil: „Výrobci mají možnost spotřebitelům nejen dát ochutnat a prodat své zboží, ale také jim ukázat, kde si ho mohou během roku koupit.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Potravinářům pomáhají také farmářské trhy. Po Semilech a Turnově se začaly konat v Liberci a připravuje je už i Česká Lípa.

Farmářské trhy
Zdroj: ČT24