Chybná okna budou stát firmu statisíce korun

Karlovy Vary - Radní v Sokolově nařídili stavební firmě, která provádí zateplování jejich sídla, vyměnit víc než sto nových, už zabudovaných oken. Přestože byla funkční, neodpovídala požadavkům projektu. Za to by městu hrozila sankce od finančního úřadu. Rozdíl v oknech je sice minimální, náprava chyby bude ale stát stavební firmu statisíce korun.

Do čerstvě uklizených kanceláří se budou muset stavební dělníci vrátit a nově zabudovaná okna vybourat. „Občané, kteří se naučili chodit do již zrekonstruovaných kanceláří, budou muset nějaký čas hledat své úředníky jinde,“ vysvětluje místostarosta Sokolova Karel Jakobec. 

Zabudovaná plastová okna se podle úředníků v drobnostech lišila od těch, která byla v projektu. „Můžou způsobovat nepříjemnosti, jako je rosení, také můžou způsobovat vyšší hlučnost,“ vysvětluje vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Sokolov Pavel Beran. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na zateplení budovy dostala radnice státní dotaci ve výši čtrnácti milionů korun. „Mohlo by to být bráno jako porušení rozpočtových pravidel a my bychom museli případně tu dotaci vracet,“ zdůrazňuje starosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Pokud poskytovatel dotace do podmínek pro její přidělení uvede i přesné technické podmínky použitého materiálu, měl by se tím stavebník řídit. V opačném případě skutečně hrozí sankce. „Vedle té samotné povinnosti odvodu je ještě přidružená sankce ve formě penále jakoby z prodlení,“ potvrzuje ředitel finančního úřadu v Karlových Varech Čestmír Kubera. 

Na potíže při kontrole radní nechtěli čekat. Stavební firmě proto nařídili výměnu oken, přestože věděli, že svůj účel splní. „Na základě vyjádření soudního znalce jsou obě okna stejná. Něco mají horší, něco lepší, ale patrně jsou stejná,“ tvrdí jednatel stavební společnosti Michal Fictum. „Pokud bychom to dělali z vlastních zdrojů, nebo pokud bych to dělal já, tak bych okna neměnil, ale musíme se přidržet těch pravidel,“ konstatuje Zdeněk Berka. Podle něho by měla rekonstrukce městského úřadu v Sokolově skončit nejpozději v srpnu.