Šestnáct obcí Moravskoslezského kraje dosáhlo na evropské dotace

Ostrava - Do 16 malých obcí z Moravskoslezského kraje putuje dohromady 150 milionů korun z evropských fondů. Z téměř miliardy a půl určené k čerpání do roku 2013 byly teď přerozděleny poslední částky. Úřad regionální rady ale věří, že se další peníze z Evropské unie podaří získat také po roce 2013.

Obyvatelé Dobratic se mohou těšit na moderní mateřskou a základní školu. Patří mezi 16 obcí do pěti tisíc obyvatel, kterým se podařilo získat dotaci z Evropské unie. „Současná budova školy byla postavena a slavnostně otevřena v roce 1871, takže v letošním roce slavíme 140. výročí a z vlastního rozpočtu obec není schopna investici do stavby nové realizovat,“ řekla starostka Dobratic Alena Kacířová. Podobně úspěšný byl také Hlučín. Na vybudování stálé expozice nazvané Kdo jsou lidé na Hlučínsku získal téměř 10 milionů korun. „Z malých obcí vyčerpaly nejvíce peněz z EU Velká Polom, Štramberk a Čeladná,“ uvedl ředitel Úřadu regionální rady Moravskoslezsko David Sventek.

Nejúspěšnější Kopřivnice začne díky financím z EU již brzy s rekonstrukcí Štefánikovy ulice, která vede centrem města. „Je to už řadu let priorita města, lidé si stěžují a požadují její opravu, protože je to cesta stará asi sto let,“ říká starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Úřad regionální rady Moravskoslezsko také schválil výstavbu další části cyklostezky mezi Ostravou a Beskydami. Úsek mezi Baškou a Ostravicí bude stát téměř 17 milionů korun. „Zanedlouho se pravděpodobně dostanou Ostraváci do Beskyd na kole bez toho, že by museli jezdit po silnici s auty,“ slibuje ředitel úřadu David Sventek.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)