Pucandl v čele Východočeské galerie se odborníkům nelíbí

Pardubice – Jmenování Petra Pucandla prozatímním ředitelem Východočeské galerie se vůbec nelíbí odborníkům. Pardubický kraj kritiku odmítá, upozorňuje, že hledal schopného manažera, nikoli uměleckou kapacitu. Kritici ale Petra Pucandla nepovažují za zdatného manažera. V minulosti působil jako ředitel pardubického Dostihového spolku, někteří jeho bývalí kolegové tvrdí, že ve funkci selhal.

Pardubický kraj dosadil do čela své Východočeské galerie nového ředitele rychle a bez výběrového řízení. Má jít o dočasnou funkci. Ihned však kraj i ředitel Pucandl sklidili kritiku. Petr Pucandl je podle některých lidí z uměleckých kruhů nekompetentní. Názor krajského úřadu, že má v čele galerie stát schopný manažer a ne umělec, odmítají. „Já si nedovedu představit, že se někdo bude starat o rozvoj organizace, bude shánět peníze, ale nebude vědět na co,“ uvedl bývalý ředitel Východočeského muzea František Šebek.

Sám Pucandl uznává, že není znalec umění. Tvrdí ale, že jeho předností jsou manažerské schopnosti. Je přesvědčen o tom, že mu to k řízení největší regionální galerie stačí. „Mým úkolem je vytvářet podmínky pro galerii. Není mým úkolem, abych se vyjadřoval ke sbírkám, plánu výstav – já na to mám odborníky,“ odmítl Petr Pucandl kritiku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Tvrzení ředitele Pucandla i krajských radní, že je velmi schopný manažer, ale zpochybňují jeho bývalí kolegové. Tvrdí, že selhal, když měl řídit Dostihový spolek. „Nemyslím si, že by mohl být dobrým manažerem tak specifické činnosti, jako je galerie, a navíc mám pocit, že už minimálně šest let žádnou manažerskou funkci nevykonával,“ podotkl bývalý předseda Dostihového spolku Miroslav Petráň.