Ústí nad Labem se bouří proti „losovačkám“

Ústí nad Labem - Městem se šíří petice proti metodě, kterou ústecký magistrát vybírá firmy pro veřejné zakázky. Místo otevřených tendrů pořádá takzvané „losovačky“. Podle kritiků z řad občanů města i opozice jsou právě proto zakázky předražené. Tento způsob výběru dodavatelů veřejných zakázek je sice zákonný, rozhodně však není otevřený a transparentní, nezaručuje nejnižší cenu a neznamená rovnou příležitost pro uchazeče," píše se v internetové verzi petice, které vyjádřily podporu několik stovek lidí. Radnice se ale brání, že ušetří potřebný čas.

Příkladem „losovačky“ je tendr na rekonstrukci městských sadů. Podle kritiků byla zakázka předražená o desítky milionů. „Odhad byl zhruba 25 milionů, celkové náklady 83 milionů. To znamená, že zbytek skončil neznámo kde,“ uvedl jeden z iniciátorů petice Martin Hausenblas z TOP 09. U této zakázky radnice vylosovala pět zájemců, ze kterých následně vybírala.

Město tento způsob výběrového řízení brání, přestože připouští, že losováním může přijít o lepší nabídky. V případě evropských dotací se totiž hraje o čas, a proto raději rychle přijme dražší nabídku, aby nepřišlo o peníze z Bruselu.


Rekonstrukci parku měla z více než devadesáti procent zaplatit Evropská unie, město ale o část zakázky zřejmě přijde. Podle Marcely Klíchové, mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, který dotace rozděluje, byly navíc v některých fakturách nesrovnalosti. Radnice požadovala víc peněz, než kolik vybavení parku skutečně stálo. Kauzu řeší i policie. „Případem se zabýváme pro podezření z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku,“ řekla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Petiční výbor chce, aby policie prošetřila i další sporné zakázky v Ústí nad Labem. Také požaduje zastavení všech losovaných výběrových řízení a vypsání nových.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)
Martin Hausenblas, iniciátor petice
Zdroj: ČT24