Kraj chce postavit restauraci, dotace ale dostal na galerii

Pardubice - Pardubický kraj chystá sloučení Východočeského muzea s galerií. Fúze má ale řadu kritiků. Odpůrci tvrdí, že se jedná o manévr, který má zakrýt využití státní dotace, tedy celých 20 milionů korun, k jiným účelům, než byla původně určena. Postavena by nyní měla být nová zámecká restaurace. Hejtmanství ovšem takové obvinění odmítá. Sloučení galerie a muzea projedná rada v září.

Pardubický kraj získal z ministerstva kultury dotaci 20 milionů korun. Peníze měl původně vložit do rekonstrukce galerie, ovšem dotace nakonec poslouží k výstavbě zámecké restaurace. „Kavárna v tomto objektu opravdu chybí,“ podotkla Jana Pernicová, radní Pardubického kraje.

Bývalá ředitelka Východočeské galerie Simona Vladíková ale tvrdí, že se kraj snaží dotaci zneužít. „Když to řeknu ostřeji, okrade Východočeskou galerii o peníze,“ říká Vladíková. I přes kritiku kraj nehodlá ustoupit. Za peníze z ministerstva kultury chce zámeckou restauraci postavit co nejdříve. „Kavárna je na každém zámku nezbytně nutné zařízení,“ konstatoval Miloslav Kučera, poradce Pardubického kraje pro kulturu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Změnu účelu dotace chce podle kritiků krajský úřad zakrýt sloučením Východočeského muzea s galerií. Hejtmanství chce vytvořit jednu organizaci, která by sídlila právě na pardubickém zámku. Státní peníze by tak putovaly na stavbu zámecké restaurace zcela legálně. Krajský úřad postupuje skandálním způsobem, tvrdí jeho odpůrci. „Kdyby byly prostory galerie v havarijním stavu, tak budou v každém případě finanční prostředky vynaloženy tam,“ dodala Pernicová.