Netradiční festival přímo v ostravských ulicích

Ostrava - Po roce opět vtrhli performeři z celé České republiky i Slovenska do ostravských ulic. Odstartoval tady totiž už druhý ročník festivalu Anymous Performance neboli smršť akčního umění. Festival se do moravskoslezské metropole přestěhoval z Plzně a probíhat bude až do pátku 27. května.

I vy se stanete součástí umění ulice - že nechcete, nehraje žádnou roli. Toto heslo razí performeři, kteří své improvizované umění přivezli do Ostravy. „Je to skvělé, protože reakce publika jsou přímé, neschováváme se nikde v galerii, protože dneska lidé moc do galerií nechodí, takže jsme nuceni přijít za nimi na ulici,“ říká výtvarník Michal Krysl. „Tam se velmi počítá s prvkem kolemjdoucího, celý festival je založený na reakcích, proto my nikdy nedáváme předem vědět, v kterou hodinu a na kterém místě se performance bude konat, aby tam byl ten prvek překvapení,“ doplňuje organizátor festivalu Vladimír Šmehlík.

Jedno z míst, které umělci využili ke svému vystoupení, byl prostor u bývalé kavárny Elektra. Performance nesla název Aqua action neboli „stříkej párty“. A studentky Střední umělecké školy z Ostravy si skutečně vodní spršku dopřály. „Se svými žáky tady demonstrujeme, že lidé nemají odjíždět k moři, ale zůstat v Ostravě, protože tady zažijí stejně hezkou dovolenou. Trochu se tady okoupeme a budeme pokračovat dál po ostravských fontánách,“ řekl k představení učitel Střední umělecké školy Ostrava Jiří Martuška. Festival Anymous Performance bude v ostravských ulicích probíhat až do pátku 27. května.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)