Liberec chce vymýtit korupci a klientelismus

Liberec – Město Liberec se pouští do boje s korupcí a klientelismem. Jde hlavně o veřejné zakázky. Radnice už proto přijala speciální směrnici, která má zajistit jejich větší transparentnost. Bývalý primátor Jan Korytář ale nařízení kritizuje jako chabý nástroj. Podle něho v nové směrnici zbylo z účinných opatření jen torzo.

Nová pravidla podle magistrátu zprůhlední výběrová řízení, ušetří peníze a zabrání, aby městské zakázky dostávaly předem známé firmy nebo byly předražené. Výběrová řízení se budou konat na všechny zakázky dražší než osmdesát tisíc korun. Kritéria soutěže, hodnocení nabídek i smlouvy magistrát zveřejní na internetu. Navíc zřídí speciální komisi pro zadávání zakázek. „Veřejná kontrola způsobí, že nikdo nebude podvádět. Každý si bude moci přečíst, co a za kolik bylo vysoutěženo,“ vysvětluje náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc. „Každá politická strana bude mít v komisi zastoupení, aby byla zajištěna nestrannost a transparentnost,“ dodává primátorka Liberece Martina Rosenbergová. 

Liberec napsal směrnici podle vzoru Semil a Hrádku nad Nisou, kde zakázky zveřejňují několik let. Úspory odhadují až na čtvrtinu. "Soutěžitelé věří tomu, že se vyplatí zúčastnit se soutěže a že se nabídku vůbec vyplatí vypracovat a podat, říká starosta Semil Jan Farský. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Pouhá směrnice podle exprimátora Jana Korytáře na boj s klientelismem a korupcí nestačí. Na magistrátu chtěl zřídit celé protikorupční oddělení. „Je to krok správným směrem, ale sám o sobě nestačí. Korupce se neprojevuje jen ve veřejných zakázkách, které tvoří asi pět procent toho, co by se mělo řešit,“ vysvětluje exprimátor Jan Korytář. „My nebudeme zaměstnávat specialisty, kteří by se šťourali ve starých kauzách. To je věc jiných orgánů, nikoli samosprávy,“ uzavírá Jiří Šolc. Podle něho nová směrnice o zadávání zakázek začne platit od června.