Historické letouny i bitva lákaly návštěvníky na pardubické letiště

Pardubice - Davy lidí si dnes nenechaly ujít umění pilotů a navštívily aviatickou pouť, která v Pardubicích už patří k tradičním akcím. První červnový víkend nabízí návštěvníkům letiště pohled na desítky letadel ve vzduchu i na zemi. K vidění byla i vojenská pozemní technika.

„Letos se nám podařilo opět sehnat dobrou nabídku historických strojů. Velice si vážíme historické letky královského letectva z Velké Británie, která přilétla s letounem Dakota,“ upozornil na největší lákadlo letošní aviatické pouti v rozhovoru pro ČT24 jeden z organizátorů Petr Kolmann.

Na své si přišly gripeny i čeští konstruktéři

Rozhovor s Petrem Kolmannem a Jaroslavem Jandou (zdroj: ČT24)

Návštěvníci akce měli možnost vidět stroje od počátků aviatiky, například Bleriot či Wright Flyer, až po současná letadla. Nad hlavami lidí se prolétly také nadzvukové stíhačky Gripen. Mnoho letadel pocházelo z druhé světové války. Nechybělo ani zastoupení českých konstruktérů.

„Česká konstrukční škola měla zvuk, určitě na evropské úrovni byla špičková. Ve 20. a 30. letech jsme byli s výrobou letadel soběstační. V pozdějším poválečném období jsme měli letadla, která dobyla svět,“ uvedl Kolmann.

Umění, které na aviatické pouti předvádějí piloti ve vzduchu, pro lepší názornost doplňují akce na zemi. „Jsme v bitvě u Normandie. My držíme pozice a čekáme, až přijdou spojenci. Vysadí americký výsadek do našich zad a my tam všichni musíme potupně zemřít,“ popsal dění na letišti Jiří Sejkora z Klubu vojenského historie. Osobně představoval zdravotníka a odnášel zraněné.

Před sto lety se v Česku uskutečnil první dálkový let

Letos se na aviatické pouti vzpomíná také na první český dálkový let. Před sto lety ho uskutečnil Jan Kašpar, když se svým letounem zamířil z Pardubic do Prahy. „Byla udělána příležitostná známka ke stoletému výročí inženýra Kašpara,“ uvedl předseda Sdružení Aviatické pouti Jaroslav Janda. Kromě ní si také mohou návštěvníci akce zakoupit pamětní stříbrné 200korunové mince, které výročí připomínají, a k vidění je na letišti také pamětní zlatá medaile.

Aviatická pouť, která pokračuje ještě v neděli, je každý rok o něco monumentálnější. Dřív stála okolo tří milionů korun. Loni se poprvé vyšplhaly náklady zhruba na osm milionů korun. Letos organizátoři čekají o něco menší rozpočet.

Historický letoun Wright Flyer byl jednou z největších atrakcí aviatické pouti.
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK