Začala charitativní burza pro děti v Tanzanii

Praha – Lidé v Praze 4 mají možnost přispět na dobrou věc. V rámci charitativního projektu Děti dětem totiž začala ve společenském centru Bethany dvoudenní burza oblečení pro děti v Tanzanii. Stačí jen přijít, vybrat si a zaplatit. Výtěžek celé akce poputuje k dětem ve vzdálené africké zemi, kterým tak může zásadně změnit jejich budoucnost.

Východoafrická Tanzanie má podobu náhorní plošiny, která se rozkládá víc než dva tisíce metrů nad mořem. V oblasti tamního města Mufindi žijí stovky dětí, ke kterým poputuje výtěžek z dobročinné akce. „Ten nápad vlastně vznikl tím, že jsme dostali oblečení od paní z butiku, která se rozhodla, že prostě potřebuje vyklidit sklady,“ popisuje úvodní impuls spoluorganizátora projektu Jaroslava Nagy. „Akce se potom rozšířila a lidé začali nosit další věci. Tak máme i oblečení sebrané od lidí,“ dodává spoluorganizátor projektu Radomír Steinert. 

Lidé můžou přispět minimálně padesátikorunou, za vybranou částku se dětem v Africe koupí teplé svršky na zimu. „V době, kdy u nás je léto, tak v Tanzanii je zima. Když tam zapadne sluníčko, tak je tam klidně i nula,“ říká Radomír Steinert. 

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci do Tanzanie vyrazí už podruhé. Oblečení pro místní sirotky i děti z chudých rodin nakoupí až na místě, vyjde to totiž levněji. V rámci charitativního projektu chtějí v oblasti vybudovat krizové centrum, zubařskou ordinaci a dát dětem možnost chodit do školy za pomoci prostředků z adopce na dálku.