Magistrátním památkářům bude dále šéfovat Kněžínek

Praha - Památkáře pražského magistrátu i nadále povede jako ředitel Jan Kněžínek. Dnes o tom rozhodla rada hlavního města. Kněžínek ve své funkci rozhoduje například o důležitých stavbách nebo demolicích památkových objektů - například kontroverzního domu na Václavském náměstí. Rada zároveň jmenovala ředitelkou stavebního odboru Ivanu Jakoubkovou.

Kněžínek šéfoval od roku 2005 do roku 2011 odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Po reorganizaci magistrátu byl tento odbor zrušen, Kněžínek byl poté pověřen řízením odboru památkové péče. Do výběrového řízení na řádného ředitele se podle Krásenské přihlásilo 12 uchazečů, k osobnímu jednání byli přizváni tři z nich. „Do funkce komise Jana Kněžínka doporučila jednomyslně,“ uvedla.

Radní zároveň jmenovali ředitelku stavebního odboru. Ze tří uchazečů vybrali Jakoubkovou. Nové vedení města vypsalo výběrová řízení poté, co na úřadě prosadilo reorganizační změny. Ze svých pozic muselo odejít několik mocných úředníků, jako byl šéf investic Jiří Toman nebo ředitel odboru obchodních aktivit Peter Ďurica. Spekulovalo se o tom, že z funkce bude muset odejít také Kněžínek. Jeho odbor bývá kritizován za některá rozhodnutí týkající se památkové péče. Souhlasil například s demolicí domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Dnes jmenovaní ředitelé byli poslední, které rada ještě do svých funkcích nejmenovala. V minulých týdnech vybrala například ředitele odboru investic, správy a využití majetku nebo kontrolních činností.