Policisté vyvedli ze zastupitelstva kameramana – nezákonně?

Františkovy Lázně – Radní většina v rozhádaném zastupitelstvu Františkových Lázní schválila zákaz natáčení veřejných jednání zastupitelstva. Na opozičního zastupitele, který si zasedání přesto natáčel na kameru, potom zavolala státní policii. Policisté dalšímu nahrávání na žádost starostky zamezili – přestože podle oslovených odborníků na veřejnou správu a informační otevřenost je zákaz natáčení veřejného jednání protizákonný a policie proti němu v žádném případě vystupovat neměla.

Spory mezi zastupiteli Františkových Lázní se začaly hrotit krátce po podzimních volbách. Nejprve bývalý starosta Ivo Mlátilík, který ve volbách ztratil většinovou podporu, váhal se svoláním ustavujícího zastupitelstva tak dlouho, až musel zasáhnout stát. Potom převzalo iniciativu nové vedení města, které se snaží dotěrné opozice zbavit i značně nevybíravými způsoby.

Právě proti exstarostovi a kritikovi nové městské rady Ivo Mlátilíkovi, který zasedání zastupitelstva pravidelně natáčel na kameru, a jeho satirickému webu se městská vláda rozhodla vystoupit velmi razantně. „Usnesení zastupitelstva znělo, že neoprávněné osoby nemohou zastupitelstvo filmovat,“ shrnula starostka Lenka Malkovská.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Podle odborníků, které Česká televize oslovila, ale není možné zakázat pořizování záznamů z veřejného jednání zastupitelstva. „Podle českého právního řádu si záznam z veřejného jednání zastupitelstva může činit každý,“ zdůraznil poradce pro otázky otevřenosti veřejné správy Oldřich Kužílek.

Navzdory tomu státní policie, kterou starostka na vzpurného kritika přivolala, dalšímu natáčení zamezila. „Vyhrožovala, že pokud nevypnu kameru, že mě odvleče v poutech a použije donucovací prostředky,“ popsal postup policistů Ivo Mlátilík. Sami policisté jsou přesvědčení, že jejich postup byl v pořádku. „Schválilo si to zastupitelstvo, my jsme na místě proto provedli zákrok,“ uvedla policejní mluvčí Martina Hrušková.

Ačkoli zastupitel Mlátilík používá záznamy k ostré, často satirické kritice radních, podle Oldřicha Kužílka mu v jejich pořizování nesmí nikdo bránit – ani po rozhodnutí městského zastupitelstva. „Zákrok paní starostky je nepochybně excesem, postup policie je také excesem,“ podotkl.

Ivo Mlátilík teď proto chystá dvě trestní oznámení – na policisty a na starostku Málkovskou.