Pronájem Škodova paláce se nelíbí už ani magistrátu

Praha – Pronájem Škodova paláce se přestává líbit pražskému magistrátu. Jeho vedení nechá přezkoumat smlouvu, podle které zaplatí za dvacetiletý pronájem paláce více než čtyři miliardy korun společnosti Copa Retail podnikatele Sebastiana Pawlowského. Město do Škodova paláce přestěhovalo většinu svých úředníků, současně ale musí udržovat místa, odkud je stáhlo. Pronajmout je se magistrátu nedaří.

Prověřením smlouvy vyhoví magistrát dlouholetým stížnostem opozice, podle které je nájem šestipatrové budovy s 500 kancelářemi příliš drahý. Město podle kritiků platí měsíčně za metr čtvereční 911 korun – dvakrát až třikrát víc, než by muselo. Konečný účet potom může být ještě vyšší. „Dvacetiletou smlouvu podepsalo město s inflační doložkou, tudíž tato cena bude každý rok o inflaci růst,“ uvedl zastupitel Václav Novotný (TOP 09).

Neobvykle drahé, přiznává i magistrát

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Magistrát odmítá částky, které uvádí opozice, a tvrdí, že za metr čtvereční platí měsíčně 570 korun. I to je ale více, než je obvyklá cena pronájmu v okolí. V Jungmannově ulici se platí necelých 200 korun, v Národní 250 korun za čtvereční metr. Ty nejlukrativnější prostory v centru Prahy stojí kolem 20 eur, tj. asi 500 korun – stále méně, než město platí za Škodův palác.

Vedení magistrátu se nyní – zhruba po pěti letech od velkého stěhování – začne pronájmem zabývat. „Připravujeme právní rozbor současné smlouvy – možnosti a poté návrhy, jakým způsobem postupovat, eventuálně oslovit našeho smluvního partnera,“ uvedl ředitel úřadu Martin Trnka.

Pronajmout domy na lukrativních místech se nedaří

Městu mělo sestěhování úředníků na jedno místo podle původních předpokladů ušetřit tolik peněz, že by z nich zaplatilo i částku, o které v souvislosti s pronájmem Škodova paláce hovoří opozice – 200 milionů ročně –, a ještě by zbylo. Na tom, že jsou úředníci pod jednou střechou, ušetří město za rok až 150 milionů korun, dalších 100 milionů mělo přicházet do jeho pokladny z pronájmu opuštěných prostor. Nakonec tomu tak ale není. Magistrátu se totiž staré úřady pronajmout nepodařilo. Podle ředitele Trnky není zájem o tři budovy v samotném srdci Prahy – blok v ulici U Radnice, Kafkův dům a dům v Cihlové ulici.

Potíže s hledáním nájemce přitom nejsou příliš obvyklé. „Na lukrativních adresách Prahy 1 se dá pronajmout poměrně snadno,“ poukázal generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Pohrobek Bémovy vlády

O stěhování magistrátních úředníků z 36 objektů do Jungmannovy ulice rozhodlo předminulé zastupitelstvo na počátku roku 2006, kdy městu vládla – tak jako dnes – koalice ODS a ČSSD vedená Pavlem Bémem. Od schválení stěhování a nájmu Škodova paláce uplynulo jenom několik měsíců a nově zrekonstruovaná budova se otevřela veřejnosti.