Nad Pardubicemi proletí legendární Spitfire i Messerschmitt

Pardubice – Na pardubickém letišti startuje 21. ročník Aviatické pouti. Víkendový program bude ve znamení hned několika československých premiér. Předvedou se historické stroje britské královské letky nebo speciál bývalého jugoslávského vůdce Josipa Tita. Tradiční akce slibuje vzdušné souboje i akrobatická vystoupení. Letecký program doplní i pozemní přehlídka vozidel z období 2. světové války. Podrobné informace o pouti naleznete zde.

Aviatická pouť v Pardubicích se už několik let těší velké přízni diváků. Organizátoři letos očekávají přes dvacet tisíc návštěvníků. Pro 21. ročník si proto připravili celou řadu atraktivních novinek. Vůbec poprvé přiletí do Česka stroje historické letky Královského letectva, Battle of Britain Memorial Flight (BBMF). Diváci se tak mohou těšit na stíhací Hawker Hurricane, Supermarine Spitfire a výsadkovou Dakotu.

„Zase je to průřez historií. Začínáme Blériotem, končíme Gripenama. Nejvíc divácky atraktivní je druhá světová válka,“ řekl ČT vedoucí letového programu Richard Santus. Letos nebudou chybět ani oblíbená akrobatická vystoupení a vzdušné souboje. 21. ročník Aviatické pouti je navíc věnovaný i vzpomínce na Karla Kuttelwaschera, který byl nejúspěšnějším československým nočním stíhačem a letos by se dožil 95 let.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Organizátoři vyzývají návštěvníky, aby přijeli vlakem

Mezi prvními přiletěl do Pardubic Dirk Bende s německým jednomotorovým průzkumným letounemFieseler Fi 156 Storch, který se vyráběl před druhou světovou válkou i během ní: „Na Aviatické pouti ukážu, že s naším letounem se dá přistát kdekoliv. Je to velmi pomalý stroj, k přeletu z Německa jsme potřebovali celé tři dny.“

Při dvacátém ročníku Aviatické pouti v Pardubicích byl dopravní kolaps. Letos se proto uzavře hlavní silnice od Parama na Dražkovice, kde bude provizorní parkoviště. Na dopravu budou dohlížet policisté. Organizátoři navíc vyzývají návštěvníky, aby nechali auto doma a přijeli vlakem. Dráhy připravily mimořádné spoje včetně historických motoráků. Dopravní podnik chystá pravidelné kyvadlové autobusy.