Ve Stromovce je díra, sesuv dosáhl k „Šlechtovce“

Praha – Nedaleko ruiny Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce se v podvečer kolem 16:00 sesunula půda. V rozlehlém parku již několikrát opakovaný propad nikoho nezranil, celkem zasáhl plochu větší než 100 čtverečních metrů. Spadlo i několik stromů, sesuv se nebezpečně přiblížil i k samotné budově Šlechtovy restaurace, která by měla v příštím roce projít rekonstrukcí. Statik sice oznámil, že stavba není ohrožena, podle pozdějších slov primátora Bohuslava Svobody, který na místo zanedlouho přijel, se však ve sklepě objektu propadl strop. Podle výpovědí přítomných osob propad nesouvisí se stavbou tunelu Blanka.

Tunel nicméně je vyhlouben nedaleko a během jeho ražby se právě ve Stromovce půda sesunula hned dvakrát. Bezprostřední příčinou nynějšího propadu je podmáčení zeminy z prasklého vodovodního potrubí. „Půda se sesunula poblíž jezírka na hranici staveniště tunelu Blanka. Podle inspekčního technika Metrostavu sesuv zřejmě nesouvisí se stavbou tunelu Blanka, protože je vzdálen asi 70 metrů od staveniště,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Masa hlíny a stromů se dala do pohybu směrem k restauraci a zbořila opěrnou zídku. „Svah se stále sune, nicméně budova už není ohrožena,“ uvedl statik Kučera, který na místě vyhodnocoval situaci. Dodal, že posunující se masa hlíny a stromů bude až do rána pod dozorem. Až se přestane pohybovat, začnou záchranné práce, například odstraňování padlých stromů.

Sesuv poblíž Štechtovy restaurace (zdroj: ČT24)

Souvislost dnešního sesuvu s hloubením Blanky vyloučil také náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Dodal, že prasklé potrubí, které se nachází právě na hraně sesuvu, nepatří Pražským vodovodům a kanalizacím. Místo až do rána bude hlídat policejní hlídka. Prostor kolem jámy byl ohrazen provizorním plůtkem.

O příčinách pohybu půdy se na místě dlouho dobatovalo. Podle Terezy Krásenské podmáčel půdu prasklý vodovod. To však odmítl mluvčí společnosti Veolia Ondřej Pokorný, podle kterého v oblasti žádný vodovod není, pouze zavlažovací zařízení.

Propad země ve Stromovce nakonec neohrozil Šlechtovu restauraci, ačkoli se přiblížil k její zadní části. Budova kdysi proslulé výletní restaurace od požáru na konci 70. let chátrá, ačkoli se každé nové vedení Prahy 7 chystá, že ji opraví. Loni však rada hlavního města skutečně schválila projekt přestavby, která by měla „Šlechtovce“ vrátit její bývalou slávu.

  • Sesuv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260522.jpg
  • Sesuv půdy ve Stromovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260523.jpg
  • Šlechtova restaurace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260524.jpg