Peníze na 34. Klokánek se nakonec sešly, už stojí v Jindřichově Hradci

Jindřichův Hradec – Nový Klokánek v Jindřichově Hradci čeká na první obyvatele. Azylové zařízení Fondu ohrožených dětí je otevřeno pro týrané, zanedbávané a opuštěné děti a pro rodiny v nesnadné životní situaci. Boj o otevření jindřichohradeckého Klokánku byl jeden z nejtěžších, které musel fond vybojovat. Projekt azylového centra totiž přišel o přislíbenou devatenáctimilionovou evropskou dotaci, když byly přehodnoceny projekty ze sporné páté výzvy Regionálního operačního programu.

Když byla evropská dotace zrušena, rekonstrukce prvorepublikové Čihákovy pily už probíhala. Bez příslibu devatenácti milionů by se ovšem Fond ohrožených dětí do práce nepustil. Ačkoli o ně nakonec přišel, rekonstrukci dokončil. Vzal si úvěr, významně pomohl také milionový dar od  Ireny Hájkové z České Lípy. Samotnou historickou budovu, která dříve sloužila jako penzion, získal fond do bezplatného třicetiletého pronájmu.

Podle Marie Vodičkové z Fondu ohrožených dětí bylo velmi důležité jindřichohradecké azylové zařízení otevřít. „Jsem ráda, protože my jsme loni museli odmítnout 961 dětí pro nedostatek kapacity,“ poukázala.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Během příštích dvou týdnů přivítá čerstvě zrekonstruovaná Čihákova pila prvního obyvatele – dvouletého chlapce. Pečovat o něj bude Ludmila Hačková. „Mám dvě dcery, v rodině klouček nebyl – tak se docela těším,“ podotkla. Časem se do osmi bytů v Jindřichově Hradci nastěhuje 32 dětí, starat se o ně bude šestnáct profesionálních tet.

Jindřichohradecký Klokánek vznikl jako 34. v Česku, ale jako první v Jihočeském kraji. Stejně jako ostatní nabízí dětem okamžitou pomoc. „Děti, které jsou doma týrány a nemají to komu říct – třeba si netroufají, bojí se –, mohou přijít do kteréhokoli Klokánku,“ upozornila vedoucí jindřichohradeckého Klokánku Zdena Burešová.

Průměrná doba pobytu dětí v Klokáncích bývá půl roku, kdy o ně pracovnice pečují jako v běžné fungující rodině. Sourozenci tak od sebe nejsou oddělováni podle věku, jako je tomu v ústavní péči. Dvě třetiny dětí se pak vracejí do původních rodin. Pokud to není možné, hledá se pro děti rodina náhradní.