Liberci hrozí, že kvůli lyžařskému šampionátu přijde o dvě miliardy

Liberec – Kvůli lyžařskému šampionátu hrozí Liberci velký problém s rozpočtem. Finanční ředitelství totiž začalo prošetřovat miliardovou dotaci, kterou do města poslal stát. Úředníci zjišťují, jestli vedení města neporušilo rozpočtovou kázeň. V případě pochybení by Liberec musel miliardu vracet a navíc by mohlo ministerstvo financí vyměřit penále ve stejné výši. To by ovšem pro už tak zadlužené město byla obrovská rána, ročně totiž Liberec hospodaří s rozpočtem 1,6 miliardy.

Finanční ředitelství má v hledáčku třeba zakázky na výstavbu skokanského areálu na Ještědu nebo běžeckého areálu ve Vesci, tendry na nákup vybavení nebo rekonstrukce vysokoškolských kolejí. Až do skončení kontroly ale nechce ředitelství celou věc komentovat, šetření může probíhat ještě několik měsíců. „Úřad k tomu šetření určitě nějaké důvody má, když už ho začal. Já věřím, že to dopadne dobře. Uděláme vše proto, abychom tu hrozbu odvrátili,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Šolc (LO). 

Liberec má přitom už teď dvoumiliardový dluh a v letošním rozpočtu chybí půl miliardy na fungování městských organizací a běžný provoz. „Důležitý faktor je, že máme hodně věcí pod zástavou, co se týká dluhopisů, takže nechci předjímat, co by následovalo,“ uvedla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Napjatou situaci v libereckém rozpočtu ilustruje i fakt, že město obtížně shání peníze i na pokutu 6,5 milionu, kterou dostalo před týdnem od antimonopolního úřadu také kvůli lyžařskému šampionátu. Tato částka je přitom s hrozícím dvoumiliardovým výdajem zanedbatelná. ÚOHS udělil pokutu kvůli tomu, že město nezákonně dělilo zakázky na menší, aby nemuselo vypisovat výběrová řízení.