Staleté stromy ohrožují hřbitovy v Cerekvi

Jihlava - Dolní Cerekev na Jihlavsku má starosti se staletými stromy, které prý ohrožují lidi a ničí jejich majetek. Konkrétně se jedná o místní hřbitovy, na nichž vzrostlé stromy podle místních obyvatel poškozují náhrobky. Úřady městu brání v jejich pokácení a Cerekev už začíná uvažovat o tom, že celou věc bude řešit soudní cestou.

Co je na hřbitově důležitější? Památka zesnulých a pěkná hrobová místa, nebo stromy poskytující stín, ale zároveň poškozující náhrobky a ohrožující návštěvníky? Takové otázky si kladou na radnici v Dolní Cerekvi už přes patnáct let. Celou tu dobu se marně snaží o obnovu zeleně na obou hřbitovech i u kostela. Jenže všechna tři místa byla v roce 1995 vyhlášena významným krajinným prvkem a kácení tady úřady nechtějí povolit. „Stromy i hroby mají na hřbitově své místo. Pokud to předkové před více než sto lety sázeli, tak věděli, proč to tam sázejí,“ argumentuje vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková. 

Lidem ale vadí, když jim kořeny ničí hroby. Navíc z nedávné ankety vyplynulo, že většina obyvatel chce, aby se kostel jako dominanta náměstí neskrýval za stromy. Větve rovněž poškozují opravené zdi i střechu. „Ty věci by se měly řešit více v souznění s potřebami veřejnosti,“ upozorňuje starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Správním orgánem povolujícím kácení je jihlavský magistrát, jeho úředníci chtějí najít kompromisní řešení. Proto si teď nechají zpracovat posudek zdravotního stavu stromů. „Dochází k tomu, že mají být káceny stromy, které jsou zdravé, a vedle nich tam zůstávají ty, které jsou v horším stavu,“ upozorňuje Katarína Ruschková. 

Zastupitelé městyse uvažují, že mnohaletý spor už předají soudům. Počkají ale ještě na odvolací rozhodnutí krajských úředníků. Na místní šetření přímo do Dolní Cerekve mají úředníci dorazit 20. června, jejich konečné rozhodnutí se tak nedá čekat dřív než na konci léta.