Primátor chystá stažení žaloby na stavitele KV arény

Karlovy Vary - Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) chce stáhnout žalobu podanou jeho náměstkem Jiřím Kotkem (Alternativa) na společnosti Syner, Baustav a Metrostav, které postavily multifunkční arénu za zhruba 1,2 miliardy korun. Primátor zveřejnil prohlášení, podle něhož Kotka vyzval, aby ihned podnikl kroky ke stažení žaloby. Zdůvodňuje to tím, že tato žaloba nebyla projednána radou a vyskytla se kolem ní řada nejasností.

V žalobě jde o určení vlastníka haly. Pokud by soud rozhodl, že KV aréna nepatří městu, ale stavebním firmám, tak by měly Varům vrátit investovanou miliardu. Podle samosoudce Davida Bokra soud teprve řeší podmínky řízení, důvodností žaloby se ještě nezabýval.

Kotek dnes prohlásil, že žaloba byla podaná v souladu se zákonem a nebude ji stahovat. Stalo se tak 23. května, což byl podle něho poslední termín, kdy bylo možné rozporovat první z faktur na částku devět milionů korun, kterou Karlovy Vary zaplatily firmám za stavbu haly. Kdyby nebyla žaloba podaná, o těchto devět milionů by mohlo město přijít, uvedl náměstek. Podotkl, že si s primátorem vše vyříká po jeho návratu z dovolené.

Podstatou žaloby je podle primátora neregulérní soutěž na zhotovitele KV arény, což pravomocně potvrdil příslušný úřad. Karlovy Vary chtějí žalobou docílit minimálně uhrazení rozdílu mezi cenou tehdy za arénu zaplacenou a cenou odpovídající skutečnému rozsahu díla, poznamenal Kulhánek. „O podání žaloby jsem bohužel nebyl informován ani já, ani nikdo z ostatních členů rady. A rada prozatím nepřijala usnesení podporující podání takto připravené žaloby,“ konstatoval primátor.

Kotek si ale za svým rozhodnutím stojí, je prý jeho povinností poukázat, že bylo dění kolem výstavby arény nezákonné. Podle něj to potvrdil antimonopolní úřad, když městu udělil půlmilionovou pokutu za nestandardní výběr stavebních firem. Podle právníka města se hala kvůli tomu nestala nikdy majetkem města. Pokud se poruší zadávání veřejné zakázky, tak smlouva takto uzavřená je prý neplatná. Náměstek uvedl, že je to pouze jedna z celé řady žalob, které kvůli majetku města připravuje nebo už podal.

Radní města Josef Malý (TOP 09) uvedl, že Kotkův postup je neprofesionální a městu spíše může uškodit. „O žalobě jsme se dozvěděli před několika dny. Na stůl jsme dostali zpracované podklady, co by to mohlo znamenat, až na radě v úterý,“ podotkl Malý. Podle něj radní v zásadě proti případné žalobě nejsou, ovšem všechno by muselo být lépe připravené. S Kotkovým postupem prý nemohl nikdo z radních souhlasit. „Podle některých informací byla žaloba dokonce podaná ke špatnému soudu,“ dodal Malý. Kvůli žalobě na stavební firmy podalo místní sdružení ODS v Karlových Varech trestní oznámení na neznámého pachatele. Touto žalobou mohlo podle oznámení dojít ke zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jak z trestního oznámení vyplývá, žaloba v případě neúspěchu města v soudním řízení připraví Karlovy Vary o osm milionů korun za náklady právního zastoupení.

Jiří Kotek
Zdroj: ČT24