Praha schválila radnicím dotace, půjdou hlavně do školek

Praha - Zastupitelé hlavního města dnes schválili rozdělení rozpočtové rezervy pro jednotlivé městské části ve výši 489 milionů. Podpořili tak změněný návrh, který připravil klub ODS. Bod projednávali již před týdnem. S materiálem, který připravil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), ale nesouhlasila část občanských demokratů. Zastupitelstvo proto bylo přerušeno a odloženo. Svobodovi se nový materiál nelíbil, nakonec pro něj ale hlasoval.

Tři čtvrtiny z téměř půl miliardy dostanou radnice na rekonstrukce školek a škol. Podle Svobody by tak mělo vzniknout v mateřských školách 500 nových míst. Část z nich bude podle náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD) připravena již v září, další stavby budou dokončeny do konce roku nebo do začátku školního roku 2012.

Oproti původnímu návrhu Svobody se dotace u většiny městských částí změnily v řádech milionů korun. Nový návrh přispěl více do rozpočtu například Praze 7, 10, 11, 13 nebo 15. Méně naopak dostaly Praha 2, 4, 8 nebo 9. „Nemohu se s protinávrhem ztotožnit, ale oznamuji tady, že podle dohody v klubu ODS budu pro návrh hlasovat,“ řekl zastupitelům Svoboda. Usnesení nakonec podpořili všichni zastupitelé koalice a opoziční komunistické strany.

Telefonát Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Nejsilnější opoziční strana TOP 09 chtěla podpořit původní návrh primátora. Celý způsob schvalování dotací dnes zkritizovala. „Politické licitování, kterého jsme byli svědky při rozdělení rozpočtové rezervy, je nedůstojné a nemělo by se opakovat,“ poznamenal zastupitel Pavel Richter (TOP 09). Svoboda proto dnes vyhověl návrhu strany, ve kterém ho požádala o vypracování plánu, podle kterého by se postupovalo při rozdělování dotací v příštích letech, aby nedocházelo k podobným sporům a průtahům. Předseda klubu ODS Rudolf Blažek dodal, že současný způsob je nesystémový a bude proto podporovat, aby rezerva příště vůbec nebyla součástí rozpočtu.

Původní návrh jednomyslně přijala rada hlavního města. Následně ale proti němu vystoupila část starostů z ODS. Označili jej za netransparentní a nespravedlivý. Některé městské části podle nich dostaly více než ostatní. Svoboda naopak navržené rozdělení hájil. Důvodem neshod podle něj nebyly ekonomické důvody, ale politický boj. Klub ODS následně návrh změnil.   

isifa
Zdroj: ČT24