Kamiony zničily kanalizaci v Novém Městě nad Metují

Nové Město nad Metují – Každý déšť může v Novém Městě nad Metují způsobit pohromu. Městem začala jezdit nákladní auta, která poničila kanalizaci. Voda tak natéká do sklepů, takřka po každém dešti je několik domů vyplavených. Radnice se chystá kanály opravit, může to ale být jenom krátkodobá pomoc. Těžké náklaďáky totiž budou Novým Městem jezdit dál a opět ji zničí.

Lidé si na vodu ve sklepích stěžují už dlouho. „Během dvou tří hodin je vidět, jak to protéká. Máme přes celý barák až dozadu vlhko a plíseň,“ popsala sedmdesátiletá Vlasta Netíková své trápení, které sdílí s mnoha dalšími obyvateli Nového Města nad Metují.

Radnice, která zprvu nevěděla, co je příčina zatékání do sklepů. Nakonec objednala kamerový průzkum dešťové kanalizace, který záhadu objasnil. „Objevili jsme pod silnicí, která prochází skrz náměstí, že je porušena kanalizace. Pravděpodobně se tam vytváří kaverna a z ní se tlačí voda do sklepů,“ přiblížila místostarostka Bronislava Malijovská.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

O vinu na zničení kanalizace se dělí řidiči kamionů, kteří městem stojícím na jílu projíždějí navzdory zákazu, a výrobci satelitních navigací, které kamiony do Nového Města navádějí. Proto se radnice snaží najít způsob, jak nákladní dopravu z města dostat.

Oprava potrubí nemusí problém vyřešit nadlouho, pokud budou nákladní auta městem dále projíždět. Přesto je nutná. K popraskané kanalizaci se ovšem dlouho nikdo nehlásil. Po složitých jednáních ale svitla Novoměstským naděje, rekonstrukce by měla začít už na konci června.