Evropa si počíhala na řidiče, přidali se i Češi

Jihlava – Dopravní policisté tento týden připravili jednu z největších akcí zaměřených na alkohol za volantem a rychlou jízdu. Policejní hlídky i na několika místech stejné komunikace hlídali také nebezpečné předjíždění. Na silnicích Vysočiny dnes s dohlížením na řádný provoz pomáhal také vrtulník. I s jeho pomocí se podařilo dopadnout 21 řidičů, kteří porušili předpisy. Kontrolní akce, která se koná také v dalších 25 zemích Evropy, končí v neděli.

Statistiku přestupků plánuje policie zveřejnit během příštího týdne. Řidiči v uplynulých dnech dopláceli především na překračování rychlosti, telefonování za jízdy nebo řízení bez bezpečnostních pásů. Jen na pokutách policisté na Vysočině během pátku vybrali 25 tisíc. „Máme rozmístěné hlídky na jednotlivých úsecích. V případě přestupku jim dáváme informaci a oni přestupek hned řeší,“ popsal Martin Zadražil z dálničního oddělení Velký Beranov.

Policisté také pokračovali s kontrolou dálničních nájezdů, sjezdů a dopravního značení na nich. Důvodem je množící se počet řidičů, kteří jezdí po dálnici nebezpečně v protisměru. Například sjezd z dálnice D1 u Jihlavy označují policisté za velmi nebezpečný a pro řidiče i nepřehledný.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Právě Vysočina je přitom pro řidiče jedním z obávaných míst. Jen během posledního půl roku se na zdejším úseku dálnice D1 stalo 211 nehod. Nejčastější příčinou byla rychlost a nebezpečné předjíždění.