Ředitelé dvou škol čelí obvinění za chyby ve výkazech

Karlovy Vary – Závažné chyby v hospodaření dalších dvou základních uměleckých škol řeší v těchto dnech Karlovarský kraj. Ředitelé v Bečově nad Teplou a Žluticích prý pořizovali tzv. černé duše, tedy vykazovali žáky, kteří školu nikdy nenavštěvovali. Škola tak neprávem získávala od kraje příspěvky. Škoda se pohybuje ve výši stovek tisíc korun, které musí dvojice ředitelů vrátit. Nyní mají na písemné vysvětlení svých podvodů dva týdny.

Krajských dotací za neexistující žáky využívali ředitelé dvou škol v Karlovarském kraji. Je o tom přesvědčen radní pro školství Vratislav Emler. Jako první upozornil na nesrovnalosti v počtech žáků v obou školách. Z dokumentů vyplývá, že například žlutická škola měla 152 dětí - ve skutečnosti jich však bylo o 14 méně.  

Dnes již bývalý ředitel bečovské školy se nechtěl k situaci blíže vyjadřovat, zatímco jeho kolega ze Žlutic Milan Veselý odpovědnost přiznal. Šlo podle něj o nechtěnou administrativní chybu. „Došlo k mému pochybení, že jsem nebyl důsledný v kontrole příjmu státních peněz. Byly vyplaceny řádně na mzdách, nikdo nic neukradl,“ uvedl Veselý.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Emler: Oba ředitelé se na výkazech domluvili

Podle Emlera navíc mezi oběma školami proběhla tajná dohoda. V obou institucích totiž výkazy uvádějí i 22 hodin trvající pracovní čas. „Tady pravděpodobně docházelo k nějaké spolupráci mezi řediteli,“ dodal krajský radní.

Krajský úřad trvá na tom, aby obě školy neprávem získané peníze vrátily. Zkušenosti s podobným případem má z loňského podzimu, kdy kontrola odhalila nepravdivé údaje ve výkazech umělecké školy v Karlových varech. Škoda tehdy dosáhla téměř jednoho milionu korun. Karlovarští kriminalisté případ nadále vyšetřují a vyslechli již stovky rodičů.